Vor lua in seama avertismentul presedintelui Iohannis? Judecatorii CCR anunta astazi ce au decis in privinta celor mai periculoase modificari la legile justitiei

news

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ar urma sa ia o decizie, marti, in legatura cu sesizarile de neconstitutionalitate formulate de instanta suprema si de PNL asupra legilor privind Statutul magistratilor si organizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). In 23 ianuarie, CCR a declarat neconstitutionale prevederi din Legea privind organizarea judecatoreasca. Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la ceremonia depunerii juramantului de investitura de catre membrii Cabinetului Dancila, ca afectarea independentei Justitiei este de neacceptat.

Pe ordinea de zi a CCR se afla in pronuntare dosarul privind obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, dosarul privind obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, formulata de 56 de deputati PNL si dosarul privind obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, obiectie formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, CCR ar urma sa se pronunte asupra obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, formulata de 52 deputati PNL, aminteste news.ro.

„Dosarele care vizeaza statutul magistratilor si organizarea CSM le-am amanat pe 30 ianuarie”, anunta, in 23 ianuarie, presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Curtea Constitutionala a admis atunci obiectia de neconstitutionalitate formulata de 29 de senatori PNL, respectiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie si a constatat ca dispozitiile art.I pct.2, 4, 29 si 61 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara sunt neconstitutionale. ”Decizia consta in respingerea obiectiilor de neconstitutionalitate extrinseci, care vizau constituirea comisiei parlamentare si modul de luare in dezbatere a acelor amendamente care proveneau de la Consiliul Legislativ si de la organizatii profesionale, spunand ca acele amendamente sunt insusite de comisie si Parlament. Am admis patru puncte din textele concrete pe care le-au criticat autorii sesizarilor noastre”, a explicat presedintele CCR, Valer Dorneanu

Totodata, CCR a decis ca infiintarea sectiei pentru anchetarea procurorilor si judecatorilor este constitutionala.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la ceremonia depunerii juramantului de investitura de catre membrii Cabinetului Dancila, ca afectarea independentei Justitiei este de neacceptat.

„Este o discrepanta majora intre promisiunile cu care partidele coalitiei majoritare au venit in fata romanilor si situatia in care ne aflam, cu doua Guverne esuate si cu degringolada accentuata la nivelul tuturor sistemelor publice. Nu vedem progrese notabile in Sanatate si in Educatie. Marile proiecte de infrastructura impresioneaza prin absenta, iar in Justitie schimbarea legislatiei a fost fortata, ignorand argumentele intregului sistem judiciar, dar si numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii nostri externi. Exista o linie rosie pe care guvernantii si decidentii majoritatii nu au voie sa o depaseasca. Afectarea independentei Justitiei este de neacceptat”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Potrivit sefului statului, coalitia aflata la putere nu trebuie sa ignore semnalul transmis de sute de mii de romani, care de un an continua sa sustina in strada statul de drept.

In 29 decembrie 2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a sesizat Curtea Constitutionala, considerand ca opt articole din Constitutie sunt incalcate prin modificarile adoptate de Parlament la legea privind organizarea instantelor si parchetelor si legea privind organizarea si functionarea CSM.

Prima sesizare facuta de ICCJ se refera la Statutul magistratilor. Documentul este semnat de 89 de magistrati care spun ca modificarile votate de Parlament incalca 14 articole din Constitutie.

O alta sesizare se refera la infiintarea Parchetului special pentru investigarea judecatorilor si procurorilor, ICCJ apreciind ca se incalca principiul egalitatii in fata legii, deoarece magistratii ar deveni singura categorie profesionala din Romania cu un parchet dedicat. O grava incalcare a Constitutiei este considerata alegerea presedintelui CSM doar prin votul judecatorilor alesi in Consiliu, iar a vicepresedintelui doar de catre procurorii membri.

De asemenea, ICCJ considera ca verificarea, de catre comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete, a declaratiilor date de magistratii alesi in CSM, conform carora nu sunt ofiteri acoperiti sau colaboratori, incalca separatia puterilor in stat.

Procurorul general Augustin Lazar se declara convins ca judecatorii Curtii Constitutionale vor da o decizie „istorica” asupra sesizarilor privind modificarea legilor Justitiei.

„Ministerul Public in continuare este foarte atent, urmareste cu cea mai mare atentie procedura de verificare a constitutionalitatii acestor legi. Am pus la dispozitia institutiilor competente toate suspiciunile de neconstitutionalitate pe care le-am avut si avem convingerea ca se va da o decizie de catre Curtea Constitutionala, una care va fi de referinta, fara indoiala o decizie istorica cred ca va fi, si Curtea Constitutionala cred ca va da o solutie inteleapta intr-un caz care se afla in atentia opiniei publice romanesti”, a spus Augustin Lazar, saptamana trecuta, la intrarea la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a spus, la prima sedinta CSM din acest an, ca are speranta si increderea ca CCR va judeca cu multa obiectivitate sesizarile asupra modificarilor la legile justitiei, seful statului spunand ca aceste modificari au fost adoptate printr-o procedura neclara, ad-hoc, cu „pumnul in gura opozitiei” si sub presiunea timpului.

In 22 ianuarie, si USR a anuntat ca a depus la Curtea Constitutionala o contestatie pe cele trei legi ale justitiei, liderul formatiunii, Dan Barna, spunand ca juristii USR au descoperit si alte motive de neconstitutionalitate fata de cele sesizate deja de ICCJ si PNL.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: