politica

Vor sa scape de Nicusor Dan. Negocieri intense intre PSD si PNL: candidati comuni la primariile marilor orase si la Presedintie

Surse de la varful PSD si PNL au declarat pentru Libertatea ca in aceste zile au loc negocieri pentru un „pachet integrat”, care ar putea include o impartire a functiilor de presedinte, premier si cea de primar al Capitalei.

„Toate negocierile trebuie inchise pana in iunie. Pana atunci stim daca se vor comasa alegerile in 2024, daca s-a ajuns la un acord intre PSD si PNL pentru stabilirea candidatilor pentru functia de premier si candidat la prezidentiale. Discutiile despre comasare ascund, de fapt, negocierile pentru functiile mari”, au declarat surse din coalitie pentru Libertatea.

Liderii PSD au mentionat ca se negociaza un pachet mai complex, care sa contina candidatura comuna la prezidentiale, cu tandem de premier, dar si o impartire a functiilor in teritoriu.

„Varianta cu lista comune este cea mai greu de realizat si obtinut, va fi multa tensiune in teritoriu. De aceea, daca se face in iunie 2023, exista termen pentru a fi explicata si electoratului, dar si activului de partid. Nu va ganditi ca in partide lumea e fericita cu PNL – PSD pe liste comune. Dar negocierea incepe de sus. Daca Ciuca si Ciolacu se inteleg cum vor imparti functia de presedinte si premier dupa 2024, totul continua apoi spre jos. Negocierea incepe de sus in jos, nu de la listele comune”, a subliniat un vicepresedinte PSD.

„Pronosticul meu e urmatorul: Ciuca presedinte, Ciolacu premier si dupa 2024, PSD si PNL impreuna. Totul scris clar intr-un protocol”, a declarat un membru al BPN al PNL.

Astfel, Ciolacu isi va linisti activul de partid daca le „ofera guvernarea si dupa 2023, iar pozitia sa se va intari ca viitor premier si dupa alegeri in fata gruparii Stanescu – Firea”.

O alta miza a unor liste comune PSD – PNL este eliminarea tuturor primarilor USR din marile orase si nu numai. Votul de la alegerile locale este intr-un singur tur.

„Primaria Capitalei, Sectorul 1, Sectorul 2, Timisoara, Alba-Iulia, Brasov, Bacau sunt acum ale USR. Candidatii comuni de la PSD – PNL, intr-un singur tur, castiga fara probleme. Trebuie doar sa fie negocierea politica, iar aici ramane dilema cu ce se intampla la primaria Capitalei. Firea nu este dorita de PNL pentru Capitala, poate va trebui sa faca un pas in spate sa lase un candidat comun”, a subliniat un membru al conducerii PSD.

Reamintim ca Marcel Ciolacu a sustinut in mai multe randuri ca Gabriela Firea este candidatul pentru Primaria Capitalei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

4 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

6 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

6 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

6 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

6 ore ago