„Vor sa scoata dintii procurorilor”. DNA si Kovesi si-au gasit un aparator neasteptat

politica

Liberalul Ludovic Orban, candidat la conducerea PNL, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca prin proiectul de lege, depus in Parlament, de schimbare a procedurii de numire a procurorilor sefi, Puterea urmareste ca sefii DNA, DIICOT si ai Parchetului General sa fie numiti de ministrul Justitiei, fapt considerat inacceptabil de catre Opozitie.

„Nu pot sa nu privesc presiunile facute de cei de la Putere asupra DNA-ului, numai in contextul deciziei Curtii Constitutionale. La nivelul Parlamentului exista un proiect de modificare a legii, prin care majoritatea guvernamentala urmareste schimbarea procedurii de numire a procurorilor sefi — procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, seful DNA, DIICOT. Domnii de la Putere ar vrea ca acestia sa fie numiti de ministrul Justitiei, ceea ce este inacceptabil din punctul nostru de vedere. Cei din „asociatia vechililor” vor sa le scoata dintii procurorilor cu un singur scop: ca sa poata sa faca ceea ce au facut si pana acum. Adica sa conduca in stilul lor abuziv, sa taie si sa spanzure dupa placul lor si sa utilizeze resursele publice cum isi doresc ei si nu se poate. Nu putem fi de acord, nu putem sustine asa ceva”, a afirmat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Ludovic Orban a fost trimis in judecata de catre DNA fiind acuzat de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, insa a fost achitat. Decizia nu este definitiva.

El a aratat ca, desi exista o majoritate parlamentara care poate adopta un astfel de proiect, PNL va ataca la Curtea Constitutionala si va apela la toate parghiile constitutionale si legale pentru „a nu permite controlul politic asupra Justitiei, asupra instantelor de judecata si asupra parchetelor”.

In privinta dosarului sau, instrumentat de DNA, pentru care instanta de fond l-a achitat, Orban a sustinut ca nu are niciun fel de emotie in ceea ce urmeaza si nu crede ca acesta ii va afecta in vreun fel sansele in alegeri.

„Am primit in schimb o satisfactie care imi spune un lucru si despre DNA. Procurorul care s-a jucat cu dosarul acesta nu mai este procuror DNA, a fost „externalizat”. In DNA sunt procurori seriosi, procurori care instrumenteaza dosare care stau in picioare, in mod profesionist, toti acestia trebuie incurajati, iar activitatea lor nu trebuie pusa in umbra de unii sau altii care nu sunt neaparat la nivelul de competenta, de profesionalism si de seriozitate pe care il reclama activitatea in cadrul unui parchet atat de important cum este DNA. Si, intr-un fel, imi arata ca totusi conducerea DNA nu priveste cu nepasare, atunci cand sunt unii sau altii care fac dosare care nu stau in picioare”, a sustinut Orban.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: