Categories: news

„Vor veni zile negre pentru romani”. Un deputat din Comisia de Finante prezinta cifrele care anunta vremuri grele: „Cifrele nu mint”

Deputatul liberal de Timis Marilen Pirtea sustine ca, dupa numai un an de guvernare a social-democratilor, inflatia a crescut, puterea de cumparare a romanilor a scazut, iar ROBOR-ul ii „sufoca”, avertizand totodata ca „vor veni zile grele” si ca „decontarea populismului necontrolat pica tot pe seama omului de rand”.

”La un an de guvernare PSD, avem un ROBOR care sufoca romanii, puterea de cumparare scade, iar viata este mai scumpa. Imi este dificil sa accept ideea ca la nivelul guvernarii exista o atat de mare incompetenta, insa cifrele nu mint”, afirma deputatul Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget finante banci a Camerei Deputatilor.

Parlamentarul sustine ca politicile economice social-democrate ”dezastruoase” „au intors Romania pe dos”, intrucat ”i-au mintit pe romani ca va curge lapte si miere, dar n-au facut decat sa scada puterea de cumparare a acestora”.

Potrivit lui Pirtea, care citeaza date ale Institutului National de Statistica, rata inflatiei a crescut de la 0,1% in ianuarie, la 1,8% in septembrie, in timp ce carburantii s-au scumpit cu 2,19% intr-o singura luna, septembrie, fata de august.

”Numai in septembrie s-au inregistrat cresteri pe linie la toate produsele, cele alimentare urcand de la o luna la alta cu 0,54%, la fel si cele nealimentare. Un alt exemplu este cresterea pretului la servicii, cu 0,32% din august pana in septembrie. Toate aceste scumpiri, cauzate de o guvernare defectuoasa, scot bani multi din buzunarele romanilor”, puncteaza deputatul PNL.

Marilen Pirtea exemplifica, aratand ca preturile au crescut, in intervalul mentionat, astfel: la carnea de porc (cu 0,61%), la preparatele din carne (0,60%), untul (2,06%), ouale (4,16%), legume si conserve (2,61%), la confectii (0,61%), incaltaminte (0,62%), iar la servicii cu 0,32%.

Deputatul PNL mai subliniaza ca indicatorul ROBOR, influentat negativ de politicile economice din ultima perioada, a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani.

”Cresterea ratei dobanzii de referinta scoate cu 140 de lei mai mult din buzunarul romanilor care s-au imprumutat, de exemplu, cu suma maxima disponibila prin programul Prima Casa. Este un soc greu de dus de catre cei mai multi dintre romanii cu credite. Aruncarea vinei pe Banca Nationala este doar o incercare patetica de a ascunde adevarul, principalul motor de crestere a dobanzii fiind politicile fiscale si economice ale Guvernului”, comenteaza Pirtea.

Acesta sustine ca toate cifrele si simularile economice anunta perspective si mai sumbre, intrucat scumpirile se vor accentua pe final de an, iar facturile la gaz si curent ”scapa de sub control”.

”Suntem in fata unui val de scumpiri care ii va pune la mare incercare pe romani. Le recomand sa fie pe cat posibil de cumpatati in cheltuirea banilor de care dispun si sa stea departe de noi imprumuturi bancare. Vor veni zile grele. Decontarea populismului necontrolat pica tot pe seama romanului de rand, in niciun caz pe cei care ne imping spre marginea prapastiei”, conchide Marilen Pirtea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

36 de minute ago

Momentul in care Robert Fico este impuscat in plina strada, surprins intr-o filmare cu telefonul – VIDEO

Momentele socante in care premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova, dupa o sedinta…

30 de minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

3 ore ago

Atlantic Council si SNSPA au organizat dezbaterea “Security and stability for the Black Sea region”

Miercuri, 15 mai 2024, Atlantic Council si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)…

43 de minute ago