Vosganian, criza de nervi in direct la Antena 3: „Este o idiotenie, ati mintit”. Liderul ALDE le-a inchis telefonul in nas

politica

Vicepresedintele ALDE, Varujan Vosganian, s-a enervat foarte tare cand o realizatoare Antena 3 l-a intrebat despre ideea sa privind impozitarea oualor. El a catalogat aceasta ipoteza drept „o idiotenie”.

„Idiotenia cu impozitarea cotetelor si a gainilor a fost o inventie a presei”, a spus fostul ministru de Finante Varujan Vosganian, la Antena 3.

Dupa ce moderatoarea emisiunii i-a amintit de postarea sa de pe o retea de socializare, vicepresedintele ALDE a a spus ca este o „inventie”.

”Eu pe Facebook nu am scris asa ceva, inventati. Dumneavoastra ati mintit. Impozitarea oualor este o idiotenie inventata de unele posturi de presa. Niciodata nu am spus asa ceva si nu are rost sa continuati sa inventati asa ceva”, a transmis Vosganian, moment in care a inchis telefonul.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a scris, intr-o postare pe contul sau de Facebook, ca statul pierde „multe miliarde de lei” din cauza gospodariilor mici, orientate spre autoconsum.

„Fiecare ou mancat de la gaina din curte „vaduveste” bugetul de cincizeci de bani !

Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.

Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe.
In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel in ce priveste rosiile din brazdele de acasa, magiunul din prunii din gradina, sapunul din grasimile adunate peste an, pulovarele tricotate din lana oilor de la stana etc. etc.

Toate acestea, cotetele, brazdele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite. Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti.

Locuitorii din Danemarca, Franta si din alte tari care ajung la venituri bugetare in jur de 45% din PIB nu au gaini in curte si nici nu amesteca in ceaun rosiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, a scris Vosganian pe Facebook.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: