externe

Vot fara precedent la Bruxelles. Parlamentul European a suspendat finantarea Consiliului UE pana cand Ucraina nu va primi rachetele Patriot solicitate

Parlamentul European a refuzat sa voteze finantarea pentru Consiliul Uniunii Europene deoarece tarile UE nu au fost in masura sa furnizeze Ucrainei sisteme Patriot suplimentare.

Guy Verhofstadt, europarlamentar si fost prim-ministru belgian, apartinand Renew Europe, a propus scoaterea aprobarii bugetului de pe ordinea de zi a Consiliului European pana cand tarile membre vor putea gasi cele sapte sisteme Patriot de care Ucraina are nevoie urgenta.

Verhofstadt a citat declaratia sefului diplomatiei europene potrivit careia tarile europene au o suta de sisteme Patriot, in timp ce Ucraina are nevoie doar de sapte.

Propunerea sa a fost intampinata cu aplauze furtunoase.

Acest vor reprezinta un eveniment fara precedent. 515 parlamentari europeni au votat in favoarea propunerii lui Verhofstadt, in timp ce 62 s-au opus.

„Parlamentul refuza descarcarea de gestiune a bugetului Consiliului pana cand Consiliul European decide sa sprijine Ucraina cu sisteme antiracheta Patriot suplimentare!” a scris Verhofstadt pe Twitter (X).

„Chiar acum: Parlamentul European a suspendat decizia de finantare a Consiliului UE pentru ca nu a livrat sisteme Patriot Ucrainei”, a comentat Andrius Kubilius, un eurodeputat lituanian.

Dupa un alt atac cu rachete rusesti in noaptea de 10-11 aprilie, presedintele Volodimir Zelenski a declarat ca Ucraina are nevoie de o aparare aeriana puternica si de alt sprijin defensiv, nu de ignorare si discutii indelungate.

El a declarat ca unele dintre dronele si rachetele de asalt au fost doborate, dar altele au lovit in continuare infrastructuri critice intr-o varietate de locatii.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a discutat miercuri, 10 aprilie, cu aliatii Ucrainei despre furnizarea de sisteme de aparare aeriana Patriot.

Kuleba a explicat schimbarea tonului Ucrainei in problema primirii de sisteme de aparare antiaeriana de la partenerii occidentali, afirmand ca „diplomatia moale si tacuta nu a functionat”. El a spus ca spera ca noul sau stil de diplomatie dura va contribui la realizarea unui progres.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

18 minute ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

4 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

4 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

4 ore ago

Burduja, primul atac la adresa lui Firea: „Oamenii sa nu se lase pacaliti de doua ori”. Vorbeste si despre „esecul Firea”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a lansat miercuri un prim atac la adresa…

O oră ago