Vrea sa fie sefa DNA, dar deja se crede un Dumnezeu care imparte destine: „Cu dosarele instrumentate as putea construi o casuta”

news

Procuroarea Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, pentru functia de sef al DNA, a prezentat, intr-un interviu pentru Adevarul, parcursul sau profesional pana in acest punct si viziunea pe care o are despre meseria pe care si-a ales-o.

Florea spune ca a ales sa fie procuror inspirata de un bunic jandarm si ca aceasta meserie i se pare una incitanta. Spune ca „fiecare dosar are frumusetea lui”, fiind in joc destinele oamenilor implicati, si povesteste cum inculpati au venit dupa ispasirea pedepsei sa ii multumeasca pentru modul in care s-a purtat cu ei.

Se lauda ca a instrumentat atat de multe dosare incat „daca le-as aseza unul peste altul, as putea construi o casuta”.

Aceste elemente, dar mai ales modul in care Florea le prezinta, zugravesc un portret care nu se suprapune pe cel al unui procuror – un om care si-a ales ca misiune de viata aflarea adevarului.

Iata cateva pasaje din interviul acordat de Florea Adevarul.ro

De ce ati ales Dreptul?

Adina Florea: Parintii mei mi-au lasat libertatea absoluta de a alege ceea ce doream sa fac. Initial, am vrut sa fac Medicina, dar in timpul liceului, profesorul meu de filosofie m-a convins, prin modul in care reusea sa ne predea si prin pedagogia pe care o aborda, sa aleg Dreptul. Mai aveam in familie un jandarm, pe bunicul matern, si ma gandeam ca as putea sa urmez aceasta profesie. Dintotdeauna mi-am dorit sa fiu procuror fara sa stiu la vremea aceea foarte multe despre aceasta activitate.

Ce fel de dosare ati instrumentat in aceasta perioada?

Adina Florea: M-am specializat pe urmarire penala. Mi-a placut sa fac urmarire penala. Consider ca este un domeniu mai scormonitor, aici trebuie sa intuiesti ce se intampla, sa fii cu un pas inaintea infractorului, sa gandesti in perspectiva, sa vezi despre ce este vorba in mintea lui, si a fost mai incitant decat sa fac activitate judiciara. Am facut permanent activitate de urmarire penala, desi o lunga perioada de timp am avut si atributii de conducere.

Am fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunal, am fost o perioada de sase luni delegata procuror general la Parchetul Curtii si apoi am avut doua mandate de procuror general adjunct. In toata aceasta perioada am instrumentat dosare. Asa, intr-o exprimare mai poetica, cred ca am instrumentat un numar asa mare de dosare cu care, daca le-as aseza unul peste altul, as putea construi o casuta.

Cum va raportati la cauzele pe care le-ati instrumentat?

Adina Florea: Fiecare dosar are o frumusete a lui, intre ghilimele, fiecare dosar ascunde destinele unor oameni, indiferent ca vorbim despre parti sau despre martori si pentru ca fiecare ascunde destinele unor oameni, din punctul meu de vedere toate sunt la fel de importante. Nu putem sa spunem ca este mai putin important un dosar de furt pentru ca face parte din categoria unor infractiuni mai marunte si este mai important un dosar de abuz in serviciu comis de un inalt demnitar daca privim din perspectiva umana. Prin urmare, si tratamentul trebuie sa fie acelasi pentru fiecare dintre acele persoane.

Ati fost amenintata vreodata?

Adina Florea: Nu, eu nu cred ca societatea romaneasca este o societate atat de violenta, nu s-a radicalizat in ultima perioada. Am avut inculpati trimisi in judecata care, dupa ce si-au ispasit pedeapsa, au venit si am stat de vorba. Unii care nu recunoscusera fapta atunci cand i-am trimis in judecata au venit si-au spus: ‘Acum, dupa ce mi-am executat pedeapsa, pot sa spun da, asa este, am savarsit infractiunea’. Unii mi-au si multumit pentru modul in care m-am purtat cu ei. Nu cred ca poti sa ai probleme in situatia in care iti faci meseria intr-un mod corect. Indiferent daca omul din fata ta recunoaste sau nu recunoaste ce face, in forul sau intim el stie foarte bine ce a facut. Si, prin urmare, nu te poate acuza ca esti nedrept sau ca ai actionat intr-un mod contrar realitatii si probelor din dosar, atata timp cat esti corect.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: