Vrei sa-ti faci CASA? Esti obligat sa angajezi diriginte de santier. Vezi cat costa

news

Cine vrea sa-si construiasca o locuinta, chiar si la tara, in regie proprie, are obligatia de a angaja un inginer sau subinginer autorizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Onorariul specialistului incepe de la 1.500 de lei

Dirigintele de santier este persoana care supravegheaza constructiile din faza de proiect pana la receptia finala. Pana la sfarsitul lunii august, angajarea unui diriginte de santier era obligatorie doar pentru lucrarile mai complexe, dar in prezent aceasta obligatie le revine si micilor investitori care isi construiesc o simpla casa la tara.

„Adevarul“ va prezinta principalele atributii ale dirigintelui de santier, modul in care poate fi angajat si ce onorarii sunt practicate pe aceasta piata.

Consultati Registrul Dirigintilor de Santier Pentru a fi sigur ca veti angaja un diriginte autorizat, nu trebuie decat sa cautati pe site-ul Inspectoratului de Stat in Constructii (isc-web.ro), la rubrica Autorizari, Registrul Dirigintilor de Santier Autorizati de ISC.

Trebuie selectate judetul si categoria de servicii pentru care este angajat dirigintele pe care-l cautam – in cazul nostru, „constructii civile si agricole“.

Ce atributii are dirigintele de santier? Iata doar cateva dintre cele mai importante:

** urmareste respectarea legislatiei cu privire la produsele de constructii, respectiv: existenta documentelor de atestare a calitatii, corespondenta acestora cu prevederile cuprinse in documentele de calitate, proiecte, contracte;

** interzice utilizarea materialelor de constructii necorespunzatoare sau fara certificate de conformitate, ori fara agrement tehnic (pentru materialele netraditionale);

** verifica existenta autorizatiei de construire, precum si indeplinirea conditiilor legale cu privire la incadrarea in termenele de valabilitate;

** preda catre investitor/utilizator actele de receptie si cartea tehnica a constructiei, dupa efectuarea receptiei finale.

Pe scurt, dirigintele de santier va ajuta sa obtineti lucrari de buna calitate, rezistente in timp, sa optimizati, sa reduceti consumurile de materiale si manopera, sa nu fiti inselati, incarcati la situatiile de plata si sa fiti in legalitate.

Cat platesc beneficiarii

Pentru o lucrare relativ simpla, cum este constructia unei case (eventual, cu un etaj), onorariul dirigintelui de santier poate porni de la 1.500-2.000 de lei, dar poate fi calculat si in functie de fazele constructiei. In acest caz, dirigintele poate percepe 100 de euro per vizita sau 200 de euro per faza determinanta. Legea nr. 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii a aparut in Monitorul Oficial Partea I nr. 484 din 2 iulie 2015.

Atentie! Persoanele care nu vor angaja un diriginte de santier pentru a verifica executia lucrarilor risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: