„Vrem bani, nu medalii”. Protest al cadrelor medicale la Paris

externe

Sute de angajati medicali au demonstrat joi in fata unui spital din Paris pentru a cere salarii mai mari si mai multe resurse pentru un sector public de sanatate aflat in prima linie a luptei impotriva epidemiei de COVID-19, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Medici si asistente, cu masti pe fata, au sunat din clopotele si au lovit in tavi, adunati in fata spitalului Robert Debre, in nordul capitalei, unii purtand bannere pe care scria: ‘Nu medalii, nu gaze lacrimogene, ci paturi si bani!’.

Protestul a avut loc in timp ce guvernul lucreaza la un plan de sprijin pentru lucratorii din sanatate care s-au aflat in prima linie a combaterii epidemiei.

Angajatii s-au plans de multa vreme de salariile mici si de lipsa de personal suficient in spitalele franceze, nemultumiri care au dus in ultimul an la un val de greve.

Pandemia a facut si mai vizibile problemele cu care se confrunta sectorul, cu deficit de personal, masti de protectie si ventilatoare la inceputul crizei.

‘Dificultatile din spitalele publice au inceput cu mult timp in urma’, spune pediatrul Stephane Dauger, specializat in terapie intensiva.

‘Toti au spus ca totul a mers bine cu (criza) COVID-19 si ca am fost extraordinari, ceea ce este un fapt, de vreme ce am facut mai mult decat ne-am fi putut imagina … dar greutatile au persistat’, a adaugat el.

Epidemia a ucis peste 28.000 de oameni in Franta, desi numarul deceselor zilnice a scazut drastic fata de momentul de varf.

Guvernul a anuntat ca tot personalul din spitalele publice si centrele de ingrijire din regiunile cele mai afectate va primi un bonus de 1.500 de euro din partea statului.

Luni, prim-ministrul Edouard Philippe le-a promis angajatilor din sanatate cresteri salariale suplimentare semnificative, in cadrul reformei planificate a sistemului public de sanatate.

Mai mult despre:

Comentarii: