„Vrem sa inchidem toata Romania?”. Rectorul Universitatii Bucuresti: „Nu cumva cineva vrea sa blocheze economic Romania si se foloseste de oportunitate, de panica?”

analize

Rectorul Universitatii din Bucresti, Marian Preda, atrage atentia ca inchiderea scolilor si a celorlalte institutii publice din Romania pentru aproape o luna ar putea avea consecinte grave. Pe langa amplicarea panicii se va ajunge si la pierderi economice dezastruoase.

Guvernul ia in calcul sa inchida toate unitatile de invatamant pana dupa Paste. Raed Arafat a propus inchiderea unitatilor scolare publice din invatamantul prescolar (gradinite), primar, gimnazial, liceal, post liceal si profesional, incepand din data de 10.03.2020 pana la data de 21.04.2020.

„Isi asuma cineva sa inchida in serie institutiile din Romania? Au murit multe zeci de persoane de gripa chiar in aceasta iarna si nu s-au inchis institutiile. Ce consecinte economice vor fi daca se inchid, pe rand, institutiile? Nu cumva cineva vrea sa blocheze economic Romania si se foloseste de oportunitate, de panica?”, intreaba Marian Preda intr-o postare pe Facebook.

Postarea integrala:

CATEVA INTREBARI PENTRU DECIDENTI

1. PANICA genereaza CRIZA
Daca ne uitam la Criza din 1929-1933, a inceput pe fondul propagarii panicii si retragerii banilor din banci. Acum se retrag oamenii din spatii si institutii in care nu este nicio persoana infectata, niciun pericol iminent. Retragerea oamenilor din spatiul public va genera retragerea banilor lor, reducerea consumului si recesiune economica. Asa incep crizele, din pacate.

2. SE PREVINE RASPANDIREA VIRUSULUI PRIN INCHIDEREA UNOR INSTITUTII SI ACTIVITATI?
Sa luam, de exemplu, o universitate in care nu a fost identificata nicio persoana infectata. Studentii petrec in jur de 24 de ore/saptamana la cursuri si seminarii. In rest, alte 144 de ore/saptamana stau in alte spatii: in camine, in mall-uri, in cluburi, in metrou sau autobuz, pe strada etc. Daca nu mai merge acele 24 de ore la cursuri (repet, intr-o institutie fara nicio persoana infectata!), rezulta ca nu va mai avea contacte cu persoane infectate?

3. DACA APAR CAZURI, INSTITUTIILE TREBUIE INCHISE. TOTUSI, CAND ANUME TREBUIE INCHISE INSTITUTIILE DE INVATAMANT?
Coronavirusul este probabil sa se raspandeaca chiar daca inchidem scolile si universitatile; poate ca peste 5-6 saptamani vom avea sute sau mii de cazuri in Bucuresti si in tara. Ce argumente vom avea atunci sa redeschidem institutiile daca le inchidem acum, cand nu avem niciun caz in nicio scoala si in nicio universitate? Si daca atunci nu le redeschidem, anulam anul scolar si anul universitar?

4. CARE ESTE RISCUL IMINENT PRIN CARE JUSTIFICAM LEGAL INCHIDEREA UNEI INSTITUTII IN CAZUL IN CARE SUNTEM INTREBATI DE O INSTANTA LEGALA?
Daca se inchid universitatile pe termen lung, nu se vor finaliza studiile anul acesta; un potential absolvent care nu va mai primi diploma in vara/toamna, va putea actiona in instanta universitatea pentru ca nu a putut finaliza studiile si nu se poate angaja. Cum va argumenta in instanta un decident inchiderea universitatii cand nu exista nicio persoana infectata in universitate in momentul inchiderii?

5. DE CE NU URMAM MODELUL ALTORA, DE CE SUNTEM ORIGINALI?
Ce tara europeana cu asa putine cazuri a mai inchis scolile si universitatile? Noi nu suntem in situatia Italiei. Franta, Germania, au sute de cazuri si nu au inchis institutiile de invatamant. Chiar trebuie sa fim noi originali?

6. VREM SA INCHIDEM TOATA ROMANIA?
Isi asuma cineva sa inchida in serie institutiile din Romania? Au murit multe zeci de persoane de gripa chiar in aceasta iarna si nu s-au inchis institutiile. Ce consecinte economice vor fi daca se inchid, pe rand, institutiile? Nu cumva cineva vrea sa blocheze economic Romania si se foloseste de oportunitate, de panica?

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: