Vremea extrema din Italia si Franta aduce avalanse, inundatii si alunecari de teren

externe

Vremea extrema a adus avalanse, furtuni, vanturi puternice si alunecari de teren in Italia si Franta, potrivit The Guardian.

Un adolescent in varsta de 16 ani a murit dupa ce a fost surprins de o avalansa in timp ce schia pe langa partie in Val Passiria din regiunea italiana Tirolul de Sud a Italiei, langa granita cu Austria. Riscul de avalansa in zona se situeaza la nivelul trei, sau „considerabil”, pe scara europeana a pericolului de avalansa. Baiatul este a doua persoana ucisa de o avalansa in regiune in ultimele zile.

Peste 6.000 de oameni care locuiesc in trei sate din zona Gressoney din valea Aostei, regiunea alpina de langa granita cu Franta, au fost izolate incepand de duminica in urma avalanselor, care au blocat si un tunel.

Furtunile si vanturile de peste 100 km/h au declansat alunecari de teren in regiunea Liguria de pe coasta de nord-vest a Italiei. O tornada a lovit orasul-port Savona, iar valuri de peste patru metri au fost inregistrate in Capo Mele.

Au fost inundatii in zona Alessandria din Piemont si furtuni in regiunile de sud ale Italiei si in Sardinia, unde zapada a cazut si pe masivul Gennargentu, un lant muntos din centrul insulei. Mai multe regiuni italiene raman in stare de alerta medie sau mare, deoarece se prognozeaza vreme mai rea in zilele urmatoare.

In ceea ce este una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului pentru statiunile de schi din Franta, exista un risc mare de avalansa in Alpi dupa ninsorile abundente de duminica.

Biroul meteorologic francez a declarat ca zona montana de-a lungul granitei cu Italia, unde era de asteptat pana la un metru de zapada la o altitudine de 2.500 de metri, este expusa unui risc deosebit. Ninsorile abundente din weekend au intrerupt accesul la mai multe statiuni alpine din sud-estul Frantei, unde au fost raportate caderi de 50 cm de zapada in cateva ore peste noapte.

In cealalta parte a tarii, in Bretania, vanturile de pana la 80 km/h si ploile abundente au adus inundatii. Cincizeci si patru de departamente franceze au fost supuse luni avertismentelor meteo, dintre care patru – trei in sud-est si unul in vest – erau in alerta maxima pentru conditii extreme.

Vremea extrema vine dupa un februarie neobisnuit de cald si uscat in toata Europa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: