Vucic cere Kosovo concesii privind autonomia sarbilor locali inainte de un nou vot

externe

Presedintele Serbiei a cerut vineri Kosovo sa nu organizeze noi alegeri pentru primarii din nord pana cand nu va fi acordata mai multa autonomie etnicilor sarbi majoritari in zona, care au boicotat alegerile anterioare, potrivit Reuters.

„Toti sarbii din nord cred ca Serbia este tara lor, nu Kosovo. Aceasta este realitatea”, a declarat presedintele sarb Aleksandar Vucic intr-un interviu pentru Reuters la Belgrad. „Cineva trebuie sa se inteleaga si sa organizeze (noi) alegeri acolo”.

Violenta a izbucnit in nordul Kosovo saptamana trecuta, dupa ce primari etnici albanezi au fost instalati in functii in mai multe municipalitati cu majoritate sarba, dupa alegerile locale din aprilie, care au atras doar o prezenta de 3,5%.

Ca raspuns la tulburarile in care au avut loc ciocniri intre protestatarii sarbi si fortele de mentinere a pacii NATO, rezultand in zeci de raniti de ambele parti, Serbia si-a plasat fortele armate in cea mai mare alerta de lupta, iar NATO a trimis intariri misiunii sale din Kosovo.

Uniunea Europeana si Statele Unite, cei mai puternici sustinatori ai Kosovo, au indemnat Pristina sa organizeze noi alegeri in zona cu majoritate sarba pentru a dezamorsa tensiunile, iar Serbia sa renunte la alerta de lupta si sa indeparteze trupele de granita cu Kosovo.

Vucic a spus insa ca autoritatile din Kosovo, fosta provincie sarba care si-a declarat independenta in 2008 dupa o revolta din anii 1990 a etnicilor majoritari albanezi, ar trebui sa faca unele concesii pentru a asigura participarea sarbilor la un nou vot.

„Inca nu avem o asociatie a municipalitatilor sarbe, nu exista inca nicio retragere a fortelor speciale de politie (albaneze din Kosovo) si a primarilor de acolo”, a spus el.

Un acord vechi de un deceniu, intermediat de Uniunea Europeana, prevedea o asociatie de municipalitati autonome a sarbilor din zona in schimbul recunoasterii institutiilor kosovare, dar acordul nu a fost niciodata implementat.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a declarat ca, daca i se va acorda o autonomie mai mare in cadrul unei asociatii de municipalitati, zona majoritara sarba ar putea organiza un referendum pentru a se alatura Serbiei.

„Sarbii (din nord) sunt intotdeauna gata sa vorbeasca, dar trebuie sa le oferi ceva”, a spus presedintele Vucic.

Presedintele kosovar Vjosa Osmani a declarat pentru Reuters la inceputul acestei luni ca s-ar putea organiza noi alegeri in municipalitatile in cauza daca 20% dintre alegatori ar semna o petitie prin care sa le solicite. De asemenea, ea a acuzat Serbia de amestec.

Ca raspuns, Vucic a spus „este ingrozitor despre ce vorbesc acei oameni” si l-a acuzat pe Kurti ca nu vrea sa faca compromisuri. „Sunt sigur ca (Kurti) nu va investi nici un minut din timpul sau si nici o picatura de sudoare pentru a gasi o solutie de compromis.”

El a spus ca Serbia se gandeste daca isi va reduce gradul de pregatire pentru lupta. „Ne vom mentine trupele in alerta maxima, nu in cel mai ridicat nivel de alerta de lupta, pentru ca asta costa mult”.

Vucic a mai spus pentru Reuters ca Belgradul este in discutii pentru a cumpara avioane de lupta Rafale din Franta si pentru a-si consolida armata cu arme occidentale.

El a spus ca Serbia ramane pe calea aderarii la UE si a reusit sa echilibreze politicile externe pentru a permite continuarea relatiilor de prietenie cu aliatul istoric Rusia si cu China.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: