Vulcanul Mauna Loa din Hawaii erupe pentru prima data in aproape 40 de ani

externe

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, situat in statul american Hawaii, a intrat in faza de eruptie pentru prima oara dupa 1984, obligand autoritatile locale sa ridice nivelul de alerta de la „notificare” la „avertizare”, informeaza Reuters.

„Pentru moment, fluxurile de lava se limiteaza la nivelul caldeirei si nu ameninta comunitatile de pe pantele vulcanului”, a anuntat Serviciul de prospectare geologica al Statelor Unite (USGS) intr-un comunicat.

USGS a avertizat locuitorii ca gaze si cenusa ar putea fi duse de vant spre baza vulcanului.

Desi aceste fluxuri de lava nu reprezinta pentru moment o amenintare pentru comunitatile de pe pantele vulcanului Mauna Loa, rezidentilor li s-a recomandat sa fie pregatiti de o eventuala evacuare si sa consulte cu regularitate recomandarile formulate de Agentia pentru Protectie Civila din Hawaii.

Peste 12 seisme cu magnitudini de peste 2,5, inclusiv un cutremur care a avut magnitudinea 4,2 s-au produs in doar doua ore, potrivit USGS.

Mauna Loa, care ocupa mai mult de jumatate din suprafata Big Island din Hawaii si are o inaltime de 4.169 de metri, a erupt cel mai recent in perioada martie – aprilie 1984, cand fluxurile sale de lava au ajuns la o distanta mai mica de 5 kilometri de orasul Hilo.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: