Walesa merge la Moscova la funeraliile lui Gorbaciov: „Nu mi-e teama sa merg in Rusia. Stiu ca eu sunt cel care are dreptate si nu ei”

externe

Rusii isi luau ramas bun sambata de la ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, in cadrul unor funeralii care au fost ignorate de presedintele Vladimir Putin. La funeralii ar urma sa ajunga si fostul presedinte al Poloniei, Lech Walesa.

Fostul presedinte polonez si fondator al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, care a participat deja la funeraliile lui Eltin, si-a exprimat public dorinta de a fi prezent sambata la Moscova.

„Nu mi-e teama sa merg in Rusia. Mi-am trait viata si nu am nicio problema cu rusii, pentru ca stiu ca eu sunt cel care are dreptate si nu ei”, a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, in varsta de 78 de ani, citat de Le Figaro.

O ceremonie publica de adio pentru Gorbaciov, care a murit saptamana aceasta la varsta de 91 de ani, a inceput la ora locala 10:00  si va dura pana la inceputul dupa-amiezii in Sala Coloanelor din Moscova, un loc cu istorie care a gazduit funeraliile de stat ale unor fosti lideri sovietici precum Iosif Stalin si Vladimir Lenin, anunta CNN.

Gorbaciov va fi inmormantat alaturi de sotia sa, Raisa, mai tarziu in cursul zilei, la cimitirul Novodeviciy.

In timp ce in Occident a fost laudat pentru ca a pus capat Razboiului Rece, Gorbaciov este vazut ca un paria in tara pentru haosul provocat de reformele sale economice. Putin l-a invinuit pe Gorbaciov pentru destramarea URSS, pe care a numit-o „cea mai mare catastrofa geopolitica” a secolului XX.

Putin va lipsi de la funeraliile de sambata din cauza programului sau de lucru, potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cu toate acestea, liderul rus i-a prezentat joi omagiile sale lui Gorbaciov. Imaginile l-au aratat pe Putin depunand un buchet de trandafiri langa sicriul deschis in Spitalul Clinic Central, Putin s-a inclinat apoi si a facut semnul crucii.

Sambata, sute de oameni au stat la coada in fata cladirii pentru a-l privi pentru ultima data pe Gorbaciov, al carui trup zacea intr-un sicriu deschis, flancat de doi soldati. Membrii familiei lui Gorbaciov, inclusiv fiica sa Irina Virganskaia si cele doua nepoate ale sale, au stat in lateral.

Multi dintre rusii obisnuiti care au venit sa-si prezinte omagiile au depus trandafiri si buchete de flori sau au facut fotografii. Un cetatean rus care a venit a vrut sa-i multumeasca lui Gorbaciov pentru ca a adus democratia in Rusia si a deschis-o lumii.

O alta femeie a declarat pentru Reuters ca fostul lider sovietic „merita” un ramas bun corespunzator. „Cred ca a facut mai multe lucruri bune decat rele. Generatia mai in varsta care este aici, isi aminteste de el si au venit sa-si ia ramas bun. Asta este”, a spus ea.

Kremlinul nu a clasificat evenimentele de sambata drept funeralii de stat pentru Gorbaciov, purtatorul sau de cuvant afirmand ca vor avea „elemente ale unor funeralii de stat”, inclusiv o garda de onoare. Nu a fost furnizata nicio explicatie cu privire la modul in care evenimentul va fi diferit de funeraliile de stat anterioare.

Ultimul lider rus care nu a beneficiat de funeralii de stat a fost Nikita Hrusciov, care a fost destituit pentru ca a incercat sa renunte la reformele staliniste. El a murit. dupa ce a trait in izolare. in 1971, iar funeraliile sale au fost tinute in semisecret.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: