Washington, reactie dura la declaratiile lui Orban in Romania: „O retorica de aceasta natura este de neiertat”

externe

Recentele afirmatii ale premierului maghiar Viktor Orban criticand „amestecul de rase” sunt „de neiertat”, a apreciat joi diplomatia americana, transmite AFP, citata de Agerpres.

„O retorica de aceasta natura este de neiertat” la peste „75 de ani dupa Holocaust”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price, citand un comunicat al lui Deborah Lipstadt, reprezentanta speciala a Washingtonului pentru probleme de antisemitism.

Liderul nationalist ungar in varsta de 59 de ani, un obisnuit al declaratiilor controversate impotriva migrantilor, a respins sambata, in cadrul unui discurs sustinut la Baile Tusnad, in Romania, viziunea unei societati „multietnice”, potrivit AFP.

„Nu vrem sa fim o rasa mixta”, care sa se amestece cu „non-europeni”, a spus el, inainte de a face o aparenta aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist.

In comunicatul sau, Deborah Lipstadt a mai declarat ca este „profund alarmata” de un discurs care a folosit „o retorica evocand in mod clar ideologia rasiala nazista”.

„Afirmatiile pe care le-am auzit de la premierul Viktor Orban nu reflecta valorile comune care leaga Statele Unite de Ungaria, care constituie bazele relatiei dintre cele doua popoare ale noastre”, a estimat Ned Price in fata presei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: