Washingtonul il preseaza pe Zelenski sa demisioneze: “Exista indoieli privind disponibilitatea acestuia de a fi vreodata in masura sa negocieze cu Vladimir Putin”

externe

Mike Waltz, Donald Trump, incredere, gafa, The Atlantic

Statele Unite au crescut, duminica, presiunea asupra presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, oficiali americani transmitand mesaje ce par sa-i sugereze acestuia ca ar fi cazul sa demisioneze pentru a relansa relatiile cu Washingtonul, dupa confruntarea pe care a avut-o vineri la Casa Alba cu presedintele american Donald Trump, consemneaza agentiile AFP si Reuters, conform Agerpres.

“Avem nevoie de un lider care sa poata discuta cu noi, sa poata discuta cu rusii la un moment dat si sa puna capat acestui razboi”, a declarat Mike Waltz, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Trump.

“Daca devine clar ca presedintele Zelenski, fie din motive personale, fie politice, nu are vointa de a pune capat luptelor din tara sa, atunci cred ca avem o problema reala”, a subliniat Waltz, intr-o declaratie acordata postului CNN.

In opinia sa, data fiind atitudinea radicala si inflexibila a lui Zelenski la summitul esuat de la Casa Alba, exista serioase indoieli cu privire la disponibilitatea presedintelui ucrainean “de a fi vreodata in masura sa negocieze cu presedintele rus Vladimir Putin” sau “de a pune capat acestui razboi”.

Consilierul lui Trump a respins teoriile conform carora acesta ar fi aranjat o “ambuscada” impotriva lui Zelenski la intalnirea de vineri si a subliniat ca, pentru incheierea razboiului, Ucraina va trebui sa accepte “concesii teritoriale”.

Garantiile de securitate vor trebui oferite de Europa, nu de SUA

Cat despre garantiile de securitate cerute insistent de Zelenski pentru Ucraina, acestea vor trebui oferite de tarile europene, nu de SUA, a mai indicat Mike Waltz.

Si presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul Mike Johnson, a estimat ca “ceva trebuie sa se schimbe” in leadership-ul ucrainean. “Fie isi revine in fire si se intoarce la masa negocierilor cu recunostinta, fie altcineva trebuie sa conduca tara pentru a face acest lucru”, a spus Johnson, referindu-se la Zelenski, intr-o declaratie acordata postului NBC.

Anterior, primul care a sugerat demisia presedintelui ucrainean a fost senatorul republican Lindsey Graham, care, imediat dupa altercatia de la Casa Alba, a estimat ca “Zelenski trebuie sa-si schimbe profund atitudinea, sau sa plece”.

Tot duminica, secretarul american de stat Marco Rubio a declarat ca nu a mai avut niciun contact cu omologul sau ucrainean Andrii Sibiga dupa altercatia de vineri dintre Trump si Zelenski. “Vom fi pregatiti sa reluam discutiile cand ei, ucrainenii, vor fi pregatiti sa faca pace”, a spus Rubio la postul ABC.

Presedintele Zelenski a insistat pentru o intalnire in tete-a-tete cu Trump pentru a incerca sa-l convinga pe acesta sa sprijine abordarea Kievului, intalnire pe care a obtinut-o, dar care s-a incheiat dezastruos, diferenta lor de viziune conducand la o cearta intre ei in fata camerelor de luat vederi.

Trump si vicepresedintele sau, JD Vance, i-au spus lui Zelenski sa incheie un acord de pace cu Rusia, altfel nu va mai putea conta pe sprijinul SUA, atentionandu-l ca se afla intr-o pozitie slaba de negociere, ca armata ucraineana duce lipsa de soldati si ca se “joaca cu al Treilea Razboi Mondial”.

De partea sa, Zelenski a spus ca refuza concesiile fata de presedintele rus Vladimir Putin si a cerut garantii de securitate pentru a accepta un acord de pace.

Zelenski a dat de inteles ca prefera sa continue razboiul cu Rusia decat sa incheie cu aceasta o pace fara garantii de securitate, in timp ce Trump si Vance au apreciat ca acest razboi trebuie sa se incheie prin diplomatie si i-au reprosat lui Zelenski lipsa de recunostinta pentru ajutorul oferit de SUA in acest conflict.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: