Washingtonul intareste alianta cu Japonia si Coreea de Sud contra Rusiei: „Nimeni nu ar trebui sa fie surprins daca Rusia instiga la o provocare sau un incident”

externe

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat din nou, sambata, ca Rusia ar putea folosi o provocare pentru a justifica „o actiune militara” in ceea ce priveste Ucraina. Anuntul a fost facut de inaltul diplomat american in cadrul unei conferinte de presa la Honolulu, informeaza TASS.

„Nimeni nu ar trebui sa fie surprins daca Rusia instiga la o provocare sau un incident pe care apoi il foloseste pentru a justifica o actiune militara pe care a planificat-o de la bun inceput”, a declarat el in urma unei reuniuni trilaterale cu omologii sai sud-coreean si japonez.

Blinken a precizat ca diplomatii de rang inalt „au discutat despre amenintarea pe care agresiunea Rusiei o reprezinta nu numai pentru Ucraina, ci si pentru intreaga ordine internationala bazata pe reguli, care a oferit o baza pentru decenii de securitate si prosperitate comuna”.

Potrivit inaltului diplomat american, SUA, Coreea de Sud si Japonia sunt pregatite impreuna „sa faca fata acestei provocari si altora care vor veni de pe pozitia de unitate, solidaritate si putere”.

In ultima vreme, Ucraina si Occidentul au reluat tot mai des afirmatiile privind o posibila „invazie” rusa in Ucraina. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat astfel de informatii drept o escaladare „goala si nefondata” a tensiunilor, subliniind ca Rusia nu reprezinta o amenintare pentru nimeni. El nu a exclus posibilitatea ca provocarile sa fie starnite pentru a justifica astfel de afirmatii si a avertizat ca incercarile de a rezolva problema din sud-estul Ucrainei prin utilizarea fortei vor avea consecinte dintre cele mai grave.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: