Washingtorul infurie Moscova: „Victorie extraordinara, tenacitate incredibila a ucrainenilor”

externe

Casa Alba a salutat sambata ceea ce pare sa fie o „victorie extraordinara” pentru Ucraina dupa retragerea fortata a armatei ruse si recucerirea orasului Herson, in sudul tarii, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Se pare ca ucrainenii tocmai au repurtat o victorie extraordinara: singura capitala regionala capturata de Rusia in acest razboi s-a intors acum sub drapel ucrainean, ceea ce este cu totul remarcabil”, a declarat presei consilierul pentru securitatea nationala al Casei Albe, Jake Sullivan, care il insoteste pe presedintele Joe Biden la summitul ASEAN din Cambodgia.

Sullivan s-a exprimat dupa intrarea trupelor ucrainene in oras, ceea ce reprezinta un nou esec usturator pentru Moscova, dupa aproape noua luni de razboi in Ucraina.

Retragerea fortelor ruse va avea „implicatii strategice mai largi”, in special atenuarea amenintarii pe termen lung din partea Rusiei asupra mai multor orase din sudul Ucrainei, printre care si Odesa, a declarat el.

„Este un moment mare si se datoreaza tenacitatii incredibile si abilitatii ucrainenilor, cu sprijinul unit si neclintit al SUA si al aliatilor nostri”, a adaugat Sullivan.

Intrebat despre informatiile potrivit carora administratia presedintelui Joe Biden ar fi inceput sa exercite presiuni asupra presedintelui Volodimir Zelenski pentru a lua in considerare negocieri cu Moscova, Jack Sullivan a declarat ca Rusia, nu Ucraina este cea care trebuie sa se decida daca sa se aseze sau nu la masa negocierilor.

Rusia, a spus el, continua sa aiba „revendicari trasnite” cu privire la autoproclamatele sale anexari de pamanturi ucrainene, chiar si atunci cand se retrage in fata contraofensivei ucrainene.

„Ucraina este parte a pacii in acest conflict, iar Rusia este partea razboiului. Rusia a invadat Ucraina. Daca Rusia ar alege sa inceteze sa mai lupte in Ucraina si sa plece, ar insemna sfarsitul razboiului. Daca Ucraina ar alege sa se opreasca sa se bata si sa abandoneze, ar insemna sfarsitul Ucrainei”, a subliniat consilierul Casei Albe.

„In acest context, pozitia noastra ramane aceeasi ca in trecut si, in mod fundamental, este in stransa consultare si in sprijinul presedintelui Zelenski”, a mai subliniat Sullivan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: