Weber, la tomberon. Primul pas a fost facut, raportul de activitate al Avocatului Poporului a fost respins de Comisiile juridice reunite ale Parlamentului

politica

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au respins, marti, raportul de activitate al Avocatului Poporului pe anul 2019 si pe anul 2020. Votul a fost dat in lipsa parlamentarilor de la PSD si AUR, care au parasit sedinta.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, deputatul USR PLUS Mihai Badea, a propus un vot de respingere pentru raportul pe 2019 si propunerea a fost adoptata cu unanimitatea celor prezenti.

La audiere, Avocatul Poporului, Renate Weber, a precizat ca a preluat functia in luna iulie 2019, mentionand ca la acea data digitalizarea se afla la „nivelul anilor ’90”.

„La data la care am preluat aceasta institutie, din punctul de vedere al digitalizarii, ea era pe la inceputul anilor ’90. Angajatii nu aveau nici adresa de e-mail oficiala, nu exista conectivitate la internet. Lucrurile s-au schimbat foarte repede. In 2019, au avut 10.507 audiente, 14.000 de petitii, am raspuns la 10.000 de apeluri telefonice si au fost 1.300 de sesizari din oficiu”, a spus Weber, citat de Agerpres.

Ea a mentionat ca a fost schimbata fundamental procedura, astfel incat sesizarile sunt rezolvate in mai putin 30 de zile.

„Ce s-a schimbat fundamental a fost ideea de a face un numar foarte mare de anchete, de a nu rezolva doar situatii aduse la cunostinta din birou, ci de a trimite colegii pe teren. Lucrul s-a vazut. Am scurtat foarte mult durata de rezolvare a unui caz. In acest moment, in mai putin de 30 de zile, in majoritatea cazurilor, avem problemele rezolvate”, a mai spus Weber.

Avocatul Poporului a adaugat ca au fost trimise la Curtea Constitutionala 13 exceptii de neconstitutionalitate, 5 obiectii de neconstitutionalitate, 3 recursuri in interesul legii, din care doua au fost castigate.

Deputatul PNL Ioan Cupsa a spus ca nu este multumit de faptul ca Avocatul Poporului nu a facut plangeri penale referitoare la abuzurile asupra copiilor.

Liberalul Cristian Bacanu a criticat faptul ca Avocatul Poporului nu a intocmit un raport special cu crimele de la Caracal, desi au trecut doi ani.

„Niciodata nu am anuntat un raport in privinta crimelor de la Caracal, am mentionat ca Avocatul Poporului nu se poate substitui anchetelor penale”, a raspuns Renate Weber.

Ulterior a fost respins si raportul pe 2020. Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Mihai Badea, a fost cel care a propus respingerea acestui raport.

„Avand in vedere faptul ca aceasta sedinta a comisiilor comune a fost una care s-a intamplat peste noapte, fara a avea timpul necesar pentru a analiza aceste rapoarte atat de complexe si detaliate si a ne face o imagine corecta asupra activitatii institutiilor vizate a fi audiate astazi, grupurile reunite ale PSD se retrag de la dezbateri si de la acest simulacru de sedinta comuna, pentru ca noi stim care va fi rezultatul. Vreti sa schimbati Avocatul Poporului pentru ca a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate data de Curtea Constitutionala”, a transmis social-democratul Nicusor Halici la inceputul reuniunii.

Senatorul Radu Oprea, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat luni, dupa reuniunea Biroului Permanent National al partidului, ca social-democratii ar putea ataca la Curtea Constitutionala raportul privind activitatea Avocatului Poporului.

“Pozitia PSD a fost exprimata foarte clar de catre presedintele Marcel Ciolacu. Si ati vazut, ingerinta abrupta in toate institutiile democratice, fie ca vorbim despre Avocatul Poporului, fie ca vorbim despre referinte la sistemul juridic din Romania, au fost aspru combatute de noi. Important e ceea ce se va decide maine in Comisia Juridica si vom reactiona cu certitudine la o astfel de eventualitate [n.r.: atacarea la CCR a raportului de activitate a avocatului Poporului]”, a afirmat Oprea, in cadrul unei conferinte de presa.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut recent ca Avocatul Poporului, Renate Weber, nu are nicio legatura cu PSD si ca, mai mult, aceasta ar fi o „liberala de frunte”.

Ciolacu a anuntat, intr-un interviu la DC News, ca s-a plans Comisiei Europene si chiar si presedintelui Ursula von der Leyen ca puterea de la Bucresti vrea sa o schimbe pe „liberala” Renate Weber.

„Ne-am adresat comisarilor, si doamnei presedinte a Comisiei, stie toata lumea la Bruxelles aceasta situatie, am vazut ca au lasat-o mai incet cu Avocatul Poporului.

Doamna Renate Weber nu a fost membru al PSD, e liberala de frunte. A fost europarlamentar, o profesionista. Pe cine vrei sa aduci? Mai gasim pe cineva cu vrahitoare, vreun cioclu, vreo coafeza cum a fost gasita pe la Ape?

Dom’le, nu stiu ce putem spune de doamna Renate Weber, dar de profesionista, este o profesionista. Nu am auzit pe cineva spunand ca nu este o profesionista. Sau n-am auzit ca doamna Renate Weber este vreo pesedista”, a sustinut Ciolacu la DC News.

Reamintim ca Renate Weber a fost membru al ALDE. ALDE doar s-a autointitulat „de dreapta”, insa a fost tot timpul o anexa a PSD.

ALDE a fost infiintat cu ajutorul PSD la scurt timp dupa ce PNL a decis sa paraseasca USL, in 2014. Tariceanu a demisionat atunci brusc din PNL si si-a infiintat propriul partid.

ALDE a aparut prin transformarea peste noapte a Partidul National al Mediului, preluat de Tariceanu, in Partidul Liberal Reformator, care apoi a devenit ALDE. Partidul National al Mediului era condus de Ionica Anutoiu, un partener de afaceri al vicepresedintelui PSD de atunci, Constantin Nita. Anutoiu avea deja o condamnare pentru omucidere, Nita a fost condamnat ulterior la inchisoare cu executare pentru coruptie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: