WWF: Un milion de specii sunt in pragul extinctiei, ar putea disparea in urmatorii 10 ani. Asemenea amploare nu a mai existat de la disparitia dinozaurilor

news

World Wildlife Fund Germania avertizeaza ca peste 1 milion de specii ar putea disparea in urmatorii 10 ani, acestea fiind pe lista speciilor amenintate.

Amenintarile de mediu din ce in ce mai mari imping multe animale si plante in pragul extinctiei – o amploare care nu a mai fost vazuta de la disparitia dinozaurilor, a anuntat miercuri filiala germana a World Wildlife Fund (WWF), citata de DW.

Aceste avertismente dure au venit in momentul in care WWF Germania a publicat „Castigatorii si perdantii anului 2021”, o lista anuala a animalelor a caror existenta este acum acut amenintata – precum si a victoriilor in materie de conservare.

In prezent, exista 142.500 de specii de animale si plante pe Lista Rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN) – dintre care 40.000 sunt „amenintate cu disparitia”.

Este cel mai mare numar de specii incluse pe Lista Rosie de la infiintarea acesteia, in 1964, potrivit WWF Germania.

„Aproximativ un milion de specii ar putea disparea in urmatorul deceniu – ceea ce ar fi cel mai mare eveniment de extinctie in masa de la sfarsitul erei dinozaurilor”, a anuntat organizatia intr-un comunicat.

Directorul WWF Germania, Eberhard Brandes, a declarat ca este nevoie urgenta de politici decisive de protectie a mediului, in special in lupta impotriva schimbarilor climatice.

„Conservarea speciilor nu mai inseamna doar infrangerea unei probleme de mediu, ci mai degraba se refera la intrebarea daca omenirea va ajunge sau nu in cele din urma pe Lista Rosie intr-o categorie pe cale de disparitie – devenind astfel o victima a propriului stil de viata”, a spus el.

Printre animalele cel mai acut amenintate – si printre „perdantii” de pe lista WWF din acest an – se numara elefantul de padure african, a carui populatie a scazut cu 86% in doar 31 de ani.

Ursii polari au intrat si ei pe lista, deoarece topirea rapida a banchizei din Oceanul Arctic face imposibila adaptarea acestor animale. Expertii estimeaza ca Oceanul Arctic ar putea ramane complet fara gheata in vara anului 2035, a precizat WWF Germania.

Cocorii cenusii si pestii migratori care se deplaseaza pe uscat au castigat, de asemenea, un loc pe lista „perdantilor” din 2021, precum si nobila scoica de penita – cea mai mare scoica din Marea Mediterana.

WWF a remarcat ca au existat cateva „raze de speranta” in lumea conservarii mediului in acest an.

Una dintre cele mai rare feline mari din lume, linxul iberic, a inregistrat o „revenire de succes” in Spania si Portugalia. In 2002, au fost gasite doar 94 de exemplare de linx. Populatia a crescut de peste zece ori, iar cea mai recenta numaratoare din 2020 arata ca peste 1.100 de exemplare sunt in prezent in viata.

WWF a inregistrat, de asemenea, un succes in eforturile de conservare a populatiei de rinoceri indieni din Nepal. In cadrul unei cooperari cu guvernul, au fost implementate masuri de protectie mai stricte – care au ajutat ca populatia de rinoceri sa creasca cu 16% din 2015.

Vulturii barbosi, balenele albastre si crocodilii din Cambodgia si-au vazut, de asemenea, numarul populatiei in crestere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: