externe

Xi Jinping a omis in mod neasteptat sa tina discursul de deschidere la BRICS. Nimeni nu spune de ce

Liderul chinez Xi Jinping a omis marti in mod neasteptat sa tina discursul de deschidere la un forum de afaceri al grupului economic BRICS din Africa de Sud, trimitandu-si ministrul Comertului, Wang Wentao, sa tina un discurs inflacarat in numele sau, in care a condamnat hegemonia SUA, relateaza CNN.

Xi, care a sosit luni la Johannesburg pentru summitul anual BRICS al marilor economii emergente, avea programat sa sustina un discurs la forumul sau de afaceri marti dupa-amiaza, alaturi de lideri din India, Brazilia si Africa de Sud.

Insa liderul chinez nu s-a prezentat la eveniment, fara niciun anunt oficial sau explicatie de la Beijing.

In schimb, declaratia sa pregatita – presarata cu intepaturi la adresa Statele Unite, care au devenit o parte integranta a discursurilor internationale ale lui Xi – a fost citita de ministrul chinez al Comertului.

In declaratie, Xi a cerut lumii sa evite somnambulismul „in abisul unui nou razboi rece”.

Fara a mentiona in mod direct SUA, declaratia spune ca „o tara, obsedata sa-si mentina hegemonia, a facut tot posibilul pentru a paraliza pietele emergente si tarile in curs de dezvoltare”.

„Oricine se dezvolta rapid, devine tinta ei de izolare. Oricine o ajunge din urma, devine tinta ei de obstructie. Dar acest lucru este inutil”, a adaugat acesta.

Xi a fost singurul lider BRICS care nu a participat la forumul de afaceri. Chiar si presedintele rus Vladimir Putin, care nu a putut participa personal la summit din cauza unui mandat international de arestare pentru invazia brutala a Ucrainei, a rostit observatii prin legatura video.

Absenta surpriza a lui Xi, remarcata de jurnalistii la eveniment, a starnit intrebari in randul observatorilor politicii externe chineze.

„Este extrem de neobisnuit ca un lider chinez sa apara intr-o tara care gazduieste o intalnire multilaterala – in special una in care China joaca un rol important, cum ar fi BRICS – si sa nu se prezinte la evenimentul de deschidere”, a declarat Bonnie Glaser, directorul general al Programului Indo-Pacific al German Marshall Fund.

Brian Hart, un coleg la China Power Project la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, a spus ca absenta lui Xi este „foarte neobisnuita”, adaugand ca liderii chinezi rareori ies din scenariu la evenimente de mare profil ca acesta.

„Se pare ca ceva l-a impiedicat pe Xi sa participe la forum. Ar fi putut fi un incident de sanatate sau poate o problema presanta care i-a cerut atentia”, a spus el. „Este posibil, de asemenea, ca Xi a sarit peste eveniment din alt motiv – poate ca raspuns la evolutiile de la summit”.

Inainte de eveniment, Xi s-a intalnit marti dimineata cu presedintele sud-african Cyril Ramaphosa, in cadrul vizitei sale de stat in tara. Seara, Xi a participat la o cina gazduita de Ramaphosa, alaturi de liderii Braziliei si Indiei, precum si de ministrul de externe al Rusiei.

„Faptul ca Xi a sarit peste discursul sau la aceasta intalnire, dar s-a prezentat la alte angajamente inainte si dupa aceasta, sugereaza ca a existat ceva acut care l-a motivat sa lipseasca. Dar in acest moment pur si simplu nu stim motivul”, a adaugat Hart.

Presa de stat chineza si diplomatii nu au oferit nicio explicatie pentru neprezentarea lui Xi. In schimb, „aparent incearca sa acopere absenta lui Xi”, a spus Hart.

Un raport despre eveniment al agentiei de stiri de stat Xinhua nu a mentionat absenta lui Xi sau faptul ca discursul sau a fost tinut de Wang, ministrul Comertului.

Hua Chunying, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, a postat pe Twitter la cateva ore dupa eveniment ca „Xi a rostit o cuvantare la ceremonia de deschidere a Forumului de Afaceri BRICS 2023”, impreuna cu o imagine care arata sala de conferinte aglomerata.

Expertii spun ca Beijingul probabil nu va explica niciodata de ce Xi nu a aparut.

„(Partidul Comunist Chinez) nu simte nicio obligatie sa ofere explicatii despre motivul pentru care ministrul sau de externe a fost inlocuit sau de ce liderul sau nu a fost prezent la Forumul de afaceri BRICS. Orice poate fi un secret de stat”, a spus Glaser de la German Marshall Fund.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

„Bine ati venit in lumea rusa”. Parlamentul din Georgia a adoptat legea „agentilor straini” pe fondul unor proteste masive – Video

Deputatii georgieni au aprobat marti, in a treia si ultima lectura, un controversat proiect de…

42 de minute ago

Piedone o acuza pe Anca Alexandrescu ca a luat spaga: „Vrei sa spun eu despre traistele tale pe care le-ai carat?” – Video

Scandal in direct la Realitatea Plus, luni seara, intre o realizatoare a postului, Anca Alexandrescu,…

6 ore ago

Moscova anunta ca si-a dotat submarinele cu racheta nucleara Bulava. Aceasta are o raza de actiune de 8.300 de kilometri

Armata rusa a introdus in serviciu racheta balistica intercontinentala Bulava cu lansare de pe submarine,…

36 de minute ago

Evadare in Franta, trei gardieni au fost ucisi in timpul unui atac armat asupra dubei penitenciarului. Comando de infractori

Trei ofiteri de penitenciar francezi au fost ucisi si alti doi au fost raniti intr-un…

2 ore ago

D’ale coalitiei: candidatul PSD la o primarie din Vaslui a batut un alegator in varsta de 76 de ani. „Nu am crezut ca voi trai asemenea momente”

Candidatul PSD la primaria comunei vasluiene Oltenesti, Vasile Chirvase, a fost atat de suparat pe…

7 ore ago