Xi Jinping anunta ca China „se pregateste de razboi”. Analist: „Occidentul trebuie sa il ia in serios”

externe

China se va concentra pe pregatirea pentru razboi, in conditiile in care securitatea tarii este „din ce in ce mai instabila si mai incerta”, a anuntat presedintele Xi Jinping, citat de Daily Mail.

Beijingul isi va consolida antrenamentul militar si pregatirea pentru orice razboi, a declarat astazi Xi, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Avertismentul sau vine dupa ce, luna trecuta, Xi a facut apel la o dezvoltare militara mai rapida, la ‘incredere in sine si putere’ in domeniul tehnologiei si la apararea intereselor Chinei in strainatate.

Anuntul lui Xi potrivit caruia China se va concentra pe pregatirea pentru razboi va creste temerile ca natiunea ar putea invada insula Taiwan, care se autoguverneaza si pe care Beijingul o revendica ca fiind a sa.

China, care are a doua cea mai mare economie si armata din lume, a amenintat in repetate randuri ca va anexa Taiwanul prin forta daca va fi necesar.

Expertii spun ca comentariile lui Xi sunt „extrem de ingrijoratoare” si ca Occidentul trebuie „sa-l ia in serios” si sa foloseasca toate mijloacele necesare pentru a-l descuraja pe liderul chinez sa invadeze Taiwanul.

Dr. Alan Mendoza, directorul executiv al grupului pentru drepturile omului Henry Jackson Society din Londra, a declarat pentru Daily Mail: „Comentarii ca acestea din partea lui Xi Jinping sunt extrem de ingrijoratoare. De ani de zile, Xi si-a intensificat retorica in jurul folosirii fortei militare pentru a reunifica Taiwanul cu China continentala, iar ca raspuns, Occidentul a facut foarte putin. Democratiile liberale trebuie acum sa-l creada pe cuvant si sa lucreze in mod colectiv, folosind toate mijloacele necesare pentru a-l descuraja pe Xi sa invadeze Taiwanul”.

Dr. Mendoza a adaugat: ‘Ca o prioritate, natiunile occidentale trebuie sa inceapa procesul de eliminare a intregii influente chinezesti din industriile esentiale, cum ar fi energia, apa si energia nucleara’.

‘In continuare, trebuie sa incepem imediat procesul de decuplare a Chinei de multe dintre retelele noastre de lant de aprovizionare pe care ne bazam cel mai mult si sa dezvoltam altele noi cu natiuni partenere care au aceeasi preocupare.

Daca comunitatea globala va lovi China cu acelasi nivel de sanctiuni care a paralizat Rusia, trebuie sa fim pregatiti pentru bulversarea economica provocata de acestea. Daca nu ne pregatim, ramificatiile economice vor fi o picatura in ocean in comparatie cu actuala criza a costului vietii cauzata de sanctiunile impotriva energiei rusesti’, a mentionat Mendoza.

Luna trecuta, Partidul Comunist Chinez a adaugat in constitutia sa un paragraf privind ‘opozitia ferma si descurajarea’ independentei Taiwanului si ‘implementarea ferma a politicii ‘o tara, doua sisteme”, formula prin care intentioneaza sa guverneze insula in viitor.

In cazul in care China ataca Taiwanul, conflictul ar atrage aproape sigur Statele Unite, care furnizeaza Taiwanului arme defensive.

Statele Unite au raspuns la amenintarile Chinei de a ataca Taiwanul anuntand ca vor desfasura bombardiere cu capacitate nucleara in Australia – in incercarea de a „avertiza” China impotriva a ceea ce ar fi „cel mai grav razboi din istoria moderna”.

Aceasta decizie vine in contextul in care China a efectuat cele mai mari exercitii militare din istorie in jurul Taiwanului, dupa o vizita recenta a presedintelui Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi. Vizita a infuriat Beijingul, care a vazut-o ca pe o incercare a SUA de a se amesteca in afacerile interne ale Chinei.

Luna trecuta, seful operatiunilor navale ale SUA, amiralul Michael Gilday, a avertizat ca China ar putea lua prin surprindere Washingtonul si lumea intreaga si ar putea invada Taiwanul chiar in acest an.

Pe fondul exercitiilor militare aeriene si maritime de pe coasta Taiwanului, amiralul Gilday a declarat: „Nu este vorba doar de ceea ce spune Jinping, ci si de modul in care se comporta chinezii si de ceea ce fac. Ceea ce am vazut in ultimii 20 de ani este ca si-au respectat mai devreme fiecare promisiune facuta  decat au spus ca o vor face”.

Amiralul Gilday a avertizat ca China ar putea invada Taiwanul in cursul acestui an sau in 2023.

El a spus: „Nu pot exclude aceasta posibilitate. Nu intentionez deloc sa fiu alarmist spunand acest lucru. Pur si simplu nu putem sa ne dorim sa nu se intample asta”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizta luna trecuta ca China isi accelereaza calendarul pentru a recupera Taiwanul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: