Xi Jinping anunta ce urmeaza: „Schimbari globale nemaiintalnite in ultimul secol. Adaptati-va si fiti pregatiti sa rezistati la vanturi puternice, ape agitate si chiar furtuni periculoase” – Video

externe

xi jinping, lider chinez

Presedintele Chinei, Xi Jinping, a facut apel la accelerarea construirii unei armate de clasa mondiala, duminica, in deschiderea Congresului Partidului Comunist, punand accentul pe securitate si reiterand prioritatile politice, relateaza agentiile internationale de presa.

In discursul sau care a durat mai putin de doua ore – mult mai scurt decat cel de aproape trei ore si jumatate de la congresul din 2017, Xi a descris cei cinci ani de la ultima reuniune a partidului ca fiind „extrem de neobisnuiti si anormali”.

”Ne asteapta vremuri dificile”, a spus Xi Jinping, avertizand asupra unor „potentiale pericole”, motiv pentru care trebuie sa fim „pregatiti pentru cele mai grave scenarii”. ”Adaptati-va si fiti pregatiti sa rezistati la vanturi puternice, ape agitate si chiar furtuni periculoase”, a spus Xi in fata a 2.300 de delegati ai partidului veniti la Beijing din toate provinciile Chinei, dupa cum relateaza DPA.

El a solicitat consolidarea capacitatii de a mentine securitatea nationala, de a asigura aprovizionarea cu alimente si energie, de a securiza lanturile de aprovizionare, de a imbunatati capacitatea de a face fata dezastrelor si de a proteja informatiile personale.

Presedintele Jinping a cerut ca tara sa urmeze cu hotarare conducerea partidului sau pentru a intineri natiunea chineza si a extinde „socialismul cu caracteristici chinezesti”. ”Urmatorii cinci ani sunt cruciali”, a spus el.

Pe plan international, liderul chinez a avertizat asupra unor ”riscuri si provocari imense”. De asemenea, el a vorbit despre ”schimbari globale nemaiintalnite in ultimul secol”.

Intr-o referire clara la Statele Unite, pe care nu le-a mentionat explicit, Xi Jinping a subliniat ca Beijingul respinge o ”mentalitate de Razboi Rece” in relatiile internationale. China „se opune categoric oricarei forme de hegemonism si de politica de putere, mentalitatii de Razboi Rece, amestecului in afacerile interne ale altor tari si standardelor duble”. ”China urmareste in mod hotarat o politica externa independenta si pasnica”, a insistat presedintele chinez, citat de AFP, informeaza Agerpres.

El a mentionat cuvintele „siguranta” sau „securitate” de 73 de ori, fata de 55 de ori in 2017, potrivit transcrierilor agentiei de presa de stat Xinhua, si a spus ca tara isi va consolida eforturile de a construi o capacitate de descurajare strategica. Prin comparatie, presedintele a rostit „reforme” de 16 ori in discursul sau televizat de duminica, mult mai putine decat cele 70 de mentiuni de acum cinci ani, remarca Reuters.

Xi a reafirmat sprijinul pentru sectorul privat si pentru a permite pietelor sa joace un rol cheie, desi China perfectioneaza un „sistem economic socialist” si promoveaza „prosperitatea comuna”.

”Trebuie sa construim un sistem economic socialist de piata de nivel inalt… sa consolidam si sa dezvoltam fara ezitare sistemul de proprietate publica, sa incurajam si sa sprijinim fara ezitare dezvoltarea economiei private, sa valorificam deplin rolul decisiv al pietei in alocarea resurselor si sa punem mai bine in valoare rolul guvernului”, a spus el, adaugand: „Printr-o lupta continua, am realizat visul milenar al natiunii chineze de prosperitate moderata”.

In deceniul in care s-a aflat la putere, Xi, acum in varsta de 69 de ani, a indreptat China pe o cale din ce in ce mai autoritara, care a dat prioritate securitatii, controlului de stat al economiei in numele „prosperitatii comune”, unei diplomatii mai asertive, unei armate mai puternice si intensificarii presiunilor pentru a alipi Taiwanul guvernat democratic, scrie Reuters.

Fiu al unui revolutionar al Partidului Comunist, Xi a revigorat un partid care devenise profund corupt si din ce in ce mai irelevant, extinzandu-si prezenta in toate aspectele vietii.

Agentia Xinhua a redat principalele obiective si sarcini al Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru urmatorii cinci ani asa cum au fost ele dezvaluite intr-un raport prezentat in cadrul celui de-al 20-lea Congres National al PCC. Printre acestea se numara obtinerea unei mai mari autonomii si a unei mai mari forte in domeniul stiintei si tehnologiei; imbunatatirea economiei de piata socialiste; consolidarea institutiilor, standardelor si procedurilor democratiei populare; imbunatatirea sistemului statului de drept socialist cu caracteristici chinezesti; consolidarea securitatii nationale; indeplinirea obiectivelor pentru centenarul Armatei Populare de Eliberare in 2027; inregistrarea de progrese solide in construirea unei Chine pasnice; cresterea pozitiei si influentei internationale a Chinei care sa-i permita sa joace un rol mai important in guvernanta globala.

Congresul partidului, care are loc o data la cinci ani, se concentreaza pe extinderea puterii lui Xi, dupa ce acesta a renuntat in 2018 la limitarea numarului de mandate prezidentiale, deschizand calea pentru a guverna pentru un al treilea mandat de cinci ani, sau mai mult.

Astfel, avand in vedere ca delegatii aproape niciodata nu au fost in dezacord cu politica Biroului politic al Partidului, se asteapta ca, dupa o saptamana de deliberari, sa-l reconfirme pe Xi Jinping in functia de secretar general al partidului, cea mai puternica functie din China, in cea de presedinte al Comisiei militare centrale, precum si pentru un al treilea mandat la conducerea tarii, consolidandu-i pozitia de cel mai puternic conducator al tarii de la Mao Zedong incoace. Presedintia lui Xi urmeaza sa fie reinnoita in martie, in cadrul sesiunii anuale a parlamentului chinez.

Analistii nu se asteapta, in general, la o schimbare semnificativa a directiei politice intr-un al treilea mandat al lui Xi.

Printre delegatii mai neobisnuiti prezenti la Congres, AFP i-a remarcat pe astronauta Wang Yaping, prima chinezoaica care a efectuat o iesire in spatiu, si pe campionul olimpic la patinaj de viteza Wu Dajing, iar dintre politicieni – pe Zhang Gaoli, fost vicepremier acuzat de vedeta de tenis Peng Shuai ca a „fortat-o” sa faca sex, inainte de a retracta dupa ce cazul a fost larg mediatizat in strainatate, pe Hu Jintao, predecesorul lui Xi, cu parul grizonat, dar nu si Jiang Zemin, in varsta de 96 de ani, care a preluat conducerea tarii imediat dupa reprimarea protestelor din Piata Tiananmen in 1989.

Congresul, care se desfasoara in cea mai mare parte in spatele usilor inchise, respecta cu strictete politica „zero COVID”.

In conformitate cu protocoalele stricte de sanatate, toti delegatii poarta masca, cu exceptia primului rand, unde stau personalitati de marca. De vineri, jurnalistii si toti participantii au fost inchisi intr-o bula sanitara, cu masti obligatorii si cu teste PCR zilnice.

Pe masura ce data evenimentului se apropia, capitala chineza a capatat aspectul unei fortarete impenetrabile, cu politisti si voluntari amplasati in principalele intersectii din Beijing. Incepand de joi, securitatea a fost intarita dupa scurta – si foarte neobisnuita – aparitie a unor bannere ostile lui Xi Jinping. Nu au fost facute publice informatii cu privire la soarta autorului sau autorilor, scrie AFP care observa si ca, in discursul sau, Xi Jinping nu a facut nicio referire la Xinjiang, unde tarile occidentale acuza Beijingul de incalcari grave ale drepturilor omului impotriva minoritatilor musulmane, in special a uigurilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: