Viktor Orban, in vizita la Beijing in acelasi timp cu Vladimir Putin. Xi Jinping: „Va consideram un prieten”

externe

Viktor Orban, santaj, fonduri, deblocate, UE, Ungaria

Presedintele chinez Xi Jinping i-a spus premierului ungar Viktor Orban, aflat in vizita la Beijing, ca este un „prieten” al Chinei si ca ambele natiuni ar trebui sa-si intensifice relatiile, intr-un semn al legaturilor tot mai stranse, chiar daca statele europene cauta sa „reduca riscurile” din partea Chinei, relateaza marti Reuters. Vladimir Putin a sosit si el marti la Beijing.

Sub guvernul Orban, instalat in 2010, Ungaria s-a apropiat din ce in ce mai mult de orbita Chinei, un partener important in privinta comertului si investitiilor. Acest lucru contrasteaza cu alte natiuni din UE, care iau in considerare diversificarea fata de China si sa devina mai putin dependente de a doua cea mai mare economie a lumii.

Intr-unul dintre cele mai proeminente proiecte din cadrul Initiativei Belt and Road a lui Xi, China a oferit cea mai mare parte a finantarii necesare pentru a construi o legatura feroviara intre Budapesta si Belgrad, o intreprindere uriasa care a fost criticata pentru costurile sale si lipsa de transparenta.

„Va consideram un prieten”, i-a spus Xi lui Orban. „Ati sprijinit in mod activ construirea in comun a proiectului Belt and Road si ati contribuit la promovarea dezvoltarii de inalta calitate a cooperarii Belt and Road”, a adaugat presedintele chinez, citat de Agerpres.

Orban este in vizita la Beijing pentru a participa la un forum cheie privind Initiativa Belt and Road, un plan ambitios lansat de Xi in urma cu un deceniu in speranta de a permite construirea de infrastructura globala si retele energetice care sa conecteze Asia cu Africa si Europa.

Citeste si: Putin a ajuns la Beijing, prima iesire in afara spatiului fostei URSS de cand CPI a emis mandat de arestare pe numele lui

Intr-un semn clar al sprijinului Ungariei pentru China, Budapesta a blocat declaratiile UE care critica legea securitatii Beijingului in Hong Kong, despre care sustinatorii spun ca este necesara pentru a mentine ordinea dupa protestele in masa antiguvernamentale si anti-China din 2019.

Multe guverne occidentale au declarat ca legea incalca promisiunea de a mentine un grad ridicat de autonomie pentru Hong Kong de la revenirea sa in 1997 sub conducerea chineza.

In ultimii ani, indiferent de situatia internationala in schimbare, relatiile sino-ungare au mentinut o dezvoltare la nivel inalt, i-a spus Xi lui Orban, conform presei oficiale chineze.

China este dispusa sa-si duca parteneriatul strategic cuprinzator cu Ungaria la noi niveluri, a afirmat Xi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: