Xi Jinping s-a suparat pe Justin Trudeau: „Tot ceea ce am discutat a ajuns in presa”

externe

Presedintele chinez Xi Jinping i-a reprosat premierului canadian Justin Trudeau ca s-a comportat inadecvat, prin transmiterea continutului unei conversatii dintre cei doi lideri catre mass-media, informeaza CBC.

„Tot ceea ce am discutat a ajuns in presa; asta nu este potrivit. Nu asa a fost… modul in care a fost condusa conversatia. Daca exista sinceritate din partea ta…”, i-a spus Xi lui Trudeau prin intermediul unui interpret.

Trudeau l-a intrerupt pe liderul chinez, spunandu-i ca, desi au dezacorduri, ar trebui sa lucreze impreuna.

„Credem in dialogul liber, deschis si sincer si asta vom continua sa avem. Vom continua sa cautam sa lucram constructiv impreuna, dar vor fi lucruri asupra carora nu vom fi de acord si va trebui sa…” a spus Trudeau inainte ca Xi sa il intrerupa.

„Sa cream mai intai conditiile”, a spus Xi inainte ca liderii sa-si stranga mainile si sa se desparta.

Trudeau si Xi au avut o discutie scurta in marja summitului G20 de marti de la Bali. Cei doi lideri au fost fotografiati vorbind informal intr-o camera aglomerata.

Discutia dintre cei doi lideri nu a fost o intalnire bilaterala oficiala precum cele pe care Xi a avut-o cu alti lideri, inclusiv cu presedintele american Joe Biden, presedintele Argentinei Alberto Angel Fernandez si presedintele francez Emmanuel Macron.

Dupa discutia neoficiala, biroul de presa al premierului a publicat o transcriere a conversatiei, mentionand subiectele care au fost discutate si cine le-a abordat.

Potrivit documentului, in timpul scurtei discutii dintre cei doi lideri – care au fost in conflict cu privire la comert si arestarea si detentia a doi canadieni – Trudeau si-a exprimat ingrijorarea cu privire la informatiile din presa conform carora China a finantat in secret 11 candidati la alegerile federale din 2019.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre invazia Ucrainei de catre Rusia, agresiunea continua a Coreei de Nord impotriva Coreei de Sud si viitorul summit COP15 de la Montreal.

Documentul nu prezinta reactiile lui Xi la oricare dintre aceste probleme, doar ca cei doi lideri „au discutat despre importanta dialogului continuu”.

In legatura cu acest incident, la conferinta de presa de inchidere, Trudeau a spus ca guvernul sau are incredere ca cetatenii sai vor sa fie informati despre munca pe care o face in numele lor.

„Gasirea unui echilibru corect intre a fi deschis cu privire la dezacordurile si problemele pe care le-am ridicat, in timp ce putem lucra constructiv in acelasi timp, este ceva ce oamenii trebuie sa inteleaga ca asta vor face canadienii intotdeauna”, a adaugat el.

De asemenea, in cadrul conferintei, Trudeau a anuntat ca Operatiunea Unifer, de antrenare a soldatilor ucraineni in Marea Britanie, care se desfasoara din 2015, va fi prelungita pana la sfarsitul anului 2023.

Anuntul vine la doar cateva zile dupa ce Canada a promis inca 500 de milioane de dolari sprijin pentru Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: