Xi l-a invitat pe Putin „sa conduca impreuna o lume in schimbare si sa apere interesele tarilor in curs de dezvoltare”

externe

Prietenia dintre China si Rusia are „perspective largi” de dezvoltare, iar cele doua tari „mai au multe de realizat inainte” a subliniat, luni, presedintele chinez, Xi Jinping cu ocazia celei de-a 65-a aniversari de la crearea asociatiei de prietenie intre Beijing si Moscova, potrivit EFE citata de Agerpres.

Xi a dat asigurari ca acest organism a adus o „contributie importanta in ceea ce priveste promovarea intelegerii reciproce si increderii intre cele doua popoare”.

Cu doar cateva saptamani inainte de izbucnirea razboiului din Ucraina, Xi si omologul sau rus Vladimir Putin si-au consolidat legaturile.

In privinta razboiului, Beijingul a mentinut o pozitie ambigua, facand apel la „respectarea integritatii teritoriale a tuturor tarilor”, inclusiv a Ucrainei, si cerand sa se acorde „atentie preocuparilor legitime ale tuturor tarilor”, facand referire la Rusia.

China nu a sustinut in mod explicit Rusia, dar s-a opus sanctiunilor instituite impotriva Moscovei, pentru ca – in opinia sa – acestea „nu rezolva problemele”, iar la ultima Adunare Generala a ONU s-a abtinut sa critice mobilizarea sau convocarea de asa-zise referendumuri privind anexarea teritoriilor ucrainene de catre Rusia, contrazicandu-i astfel pe cei care sperau la o fisura intre Beijing si Moscova.

In cadrul unei reuniuni in Uzbekistan luna trecuta, Putin a apreciat faptul ca Beijingul a mentinut intotdeauna „o pozitie echilibrata” fata de Ucraina, desi a admis existenta unor „intrebari si ingrijorari” din partea Chinei.

Cu toate acestea, Xi l-a invitat pe Putin „sa conduca impreuna o lume in schimbare si sa apere interesele tarilor in curs de dezvoltare”, noteaza EFE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: