Xi promite sa construiasca „punti” cu Europa: „In fata situatiei internationale turbulente, trebuie construite mai multe ‘punti'”

externe

xi jinping, china

Presedintele chinez Xi Jinping a promis sa construiasca „punti” cu Europa in timpul unei intalniri cu premierul belgian Alexander De Croo la Beijing, chiar in timp ce ministerul chinez al Apararii a avertizat ca va „zdrobi” miscarile de independenta din Taiwan, relateaza Politico.

„In fata situatiei internationale turbulente, trebuie construite mai multe ‘punti’ intre China si Europa. Cele doua parti ar trebui sa coopereze mai indeaproape… si sa promoveze impreuna pacea, stabilitatea si prosperitatea mondiala”, a declarat Xi, potrivit unei note publicate de guvernul chinez dupa intalnirea cu De Croo.

Apelul la o apropiere, din partea lui Xi, a venit chiar inainte de alegerile puternic contestate din Taiwan – pe care China il considera o regiune separatista – si in conditiile in care ministerul chinez al Apararii a avertizat ca va „zdrobi” eforturile de independenta de pe insula chiar inainte de votul de sambata. Cursa stransa a opus Partidul Democrat Progresist, sustinator al suveranitatii Taipeiului, care a castigat presedintia, si partidul Kuomintang, care are o abordare mai prietenoasa fata de Beijing.

China si UE au fost in dezacord pe teme precum razboiul din Ucraina si disputele economice, companiile europene fiind prinse in conflictele comerciale dintre Statele Unite si China.

Ministrul de externe al lui Xi, Wang Yi, a declarat joi ca spera ca Belgia, care a preluat recent presedintia Consiliului UE, va contribui la promovarea unei cooperari mai stranse intre China si Europa, facand totodata apel la „noi perspective” si un „nou inceput” in relatiile dintre China si Belgia si China si UE.

„Sper ca diplomatii belgieni din China vor continua sa lucreze ca o punte si ca o legatura. Spuneti Chinei povestea unei Belgii diverse. Spuneti Belgiei si Europei adevarata poveste a Chinei”, le-a spus Wang lui De Croo si sefei diplomatiei belgiene, Hadja Lahbib, in timpul unei receptii la ambasada Belgiei din Beijing.

Belgianul De Croo a fost primit cu mare fast de conducerea chineza in timpul vizitei sale de stat de doua zile in China, care a culminat vineri dupa-amiaza cu o intalnire cu Xi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: