Zaharova da lectii de la Moscova: „Limba romana ar trebui sa se numeasca ‘limba moldoveneasca’ si nu viceversa”

news

Purtatoarea de cuvant a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, sustine ca „limba romana” ar trebui sa se numeasca „limba moldoveneasca” si nu viceversa.

„Renuntand la limba moldoveneasca, actualul regim de la Chisinau abordeaza intrebarea: a cui este acum Basarabia (care pana la 1940 a fost ocupata de Romania) si cui apartin pamanturile de la Nistru (care pana la 1940 intrau in componenta Ucrainei)?

Acum limba moldoveneasca intr-un mod paradoxal, oficial, s-a pastrat doar in Transnistria. Daca se doreste transcrierea limbii, atunci ar trebui sa urmeze logica istorica numind limba romana drept limba moldoveneasca si nu viceversa”, a scris pe Telegram.

Zaharova a tinut sa faca referire si la niste „adevaruri istorice”, blamand existenta pana la sfarsitul secolului XVIII a limbii romane.

Autoritatile de la Chisinau raman ferme pe pozitia de a legifera limba romana. „Noi vorbim limba romana si era nefiresc ca in legi, in Constitutie, sa fie scris altfel”, a declarat presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dand asigurari ca va promulga legea imediat ce o va avea pe masa, informeaza Deschide.md.

Romania a salutat adoptarea de catre Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede inlocuirea „limbii moldovenesti” in legislatia nationala cu „limba romana”.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei mentioneaza intr-un comunicat ca adoptarea legii „are o profunda semnificatie simbolica, intrucat restabileste adevarul stiintific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova si confirma statutul limbii romane de limba oficiala a Republicii Moldova”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: