Zaharova, o noua iesire: „Limba moldoveneasca reprezinta un fenomen important in istoria lumii, este mai veche decat limba romana”. Il ataca si pe Bogdan Aurescu

news

Maria Zaharova, anulare, cultura rusa, Bucuresti, cinema, ambasada, filme de propaganda, rusesti

Deranjata de o declaratie a ministrului roman de externe Bogdan Aurescu, care a spus, luni, la Bruxelles, ca asa-numita limba moldoveneasca nu exista, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietica si folosit apoi de Rusia in scopuri propagandistice, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a dat replica, marti, fara niciun fel de tact diplomatic, spunand ca in aceasta logica si ministrul roman de externe poate fi numit o „constructie artificiala”.

„Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca limba moldoveneasca nu a existat niciodata, ea ar fi fost creata artificial in perioada sovietica. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodata, dar pana la urma a fost creat. Este posibil acum sa-l numim o ‘constructie artificiala’?”, a scris marti Maria Zaharova pe contul sau de Telegram, citata de news.ro.

Ea il jigneste chiar pe seful diplomatiei romane, continuand: „Spre deosebire de ministrul roman, limba moldoveneasca reprezinta un fenomen important in istoria lumii”.

In plus, Zaharova afirma ca „limba moldoveneasca este mai veche decat limba romana” si face trimitere la o alta postare a ei de pe Telegram facuta sambata, 18 martie, cand reactionase la un comunicat al MAE roman ce saluta adoptarea, la Chisinau, a legii referitoare la „limba romana”.

Conform explicatiilor Mariei Zaharova, limba romana si limba moldoveneasca sunt intr-adevar asemanatoare, dar „sunt dialecte diferite”. Argumentele – indoielnice – pe care le aduce in continuare Zaharova se incheie cu concluzia elucubranta ca limba romana ar trebui redenumita limba moldoveneasca, pentru ca aceasta din urma este mai veche decat romana:

„In lingvistica istorica, exista de mult timp un consens in privinta limbilor moldoveneasca si romana. Ele sunt intr-adevar asemanatoare, dar sunt dialecte diferite. Limba moldoveneasca este o limba veche a moldovenilor, este mentionata in lucrari din secolul al XVII-lea. In 1628, a fost publicata cartea savantului german I. Alsted „Comorile cronologiei”, in care moldoveneasca – lingua moldavorum – este mentionata in tabelul limbilor si dialectelor Pamantului. Exista, de asemenea, referiri mai vechi la limba moldoveneasca, pana in secolul al XVI-lea. Si atunci nu exista limba romana, exista limba romana veche, care se numeste mai corect, asa cum considera majoritatea cercetatorilor, limba valaha. Limba romana propriu-zisa s-a format abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dupa ce teologul roman Samuil Micu-Klein a creat un set de reguli si o gramatica. Mai mult decat atat, limba moldoveneasca, ca limba a statalitatii moderne, este in mod organic un simbol al autoidentificarii locuitorilor moldoveni, formata in interiorul granitelor moderne din 1940. Prin abandonarea limbii moldovenesti, actualul regim de la Chisinau ridica intrebarea: a cui este acum Basarabia (care a fost ocupata de Romania pana in 1940) si cui apartin pamanturile de-a lungul Nistrului (care au facut parte din Ucraina pana in 1940)? In mod paradoxal, limba moldoveneasca este acum pastrata oficial doar in Transnistria. Daca vor sa rescrie numele limbii, atunci sa se tina de logica istorica si sa numeasca limba romana moldoveneasca, si nu invers”, a recomandat Zaharova in postarea ei de sambata.

Aflat luni la Bruxelles, unde a participat la Consiliul Afaceri Externe al UE, seful diplomatiei romane Bogdan Aurescu a fost intrebat despre aceasta reactie a reprezentantei Ministerului de Externe de la Moscova.

„Nu se obisnuieste ca un ministru de externe sa comenteze declaratiile unui alt ministru de externe”, a spus Bogdan Aurescu. El a precizat ca, atunci cand Parlamentul de la Chisinau a luat aceasta decizie istorica, Romania a salutat acest pas foarte important. „Pentru ca restabileste adevarul istoric legat de numele oficial al limbii din Republica Moldova. In acelasi timp, este un gest de maturitate al societatii din Republica Moldova si al aderarii la valorile europene. Asa-numita limba moldoveneasca nu exista, este un construct artificial creat de Uniunea Sovietica si folosit mai apoi de Rusia in scopuri propagandistice”, a spus Bogdan Aurescu, citat de TVR Moldova.

Proiectul referitor la inlocuirea sintagmei „limba moldoveneasca” cu „limba romana” in toata legislatia Republicii Moldova a fost adoptat, saptamana trecuta, in a doua lectura, in Parlamentul de la Chisinau. Astfel, in toata legislatia tarii, termenul „limba romana” va trebui sa inlocuiasca sintagmele „limba moldoveneasca”, „limba oficiala”, „limba de stat” si „limba materna”. Totodata, sarbatoarea nationala „Limba noastra”, asa cum este denumita in prezent in Hotararea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sarbatoare si zilele de odihna si in Codul muncii, va fi redenumita „Limba romana”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: