Zaharova s-a infuriat ca YouTube ii blocheaza conferintele: Daca o mai face, jurnalistii americani pleaca din Rusia

externe

Rusia a amenintat joi ca va expulza corespondenti de presa americani daca platforma video YouTube va bloca din nou briefingurile de presa ale purtatoarei de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova.

Anuntul a fost facut chiar de aceasta din urma intr-o interventie in cadrul Consiliului Federatiei Ruse (Senatul rus).

”(Youtube) a blocat inca o conferinta de presa. Ce vom face noi? Pot spune ca, daca o vor face din nou, atunci un ziarist sau o mass-media din SUA pleaca acasa”, a promis purtatoarea de cuvant a MAE rus.

Ea a insistat ca, daca Youtube persista cu aceasta conduita, ”vom anunta un nume precis sau o mass-media precisa” ce va trebui sa paraseasca Rusia.

Maria Zaharova a adaugat ca este posibil ca o astfel de masura a Rusiei sa nu se limiteze la presa americana, mentionand in acest sens pozitia ”antiruseasca” a Poloniei.

Purtatoarea de cuvant a MAE rus anuntase miercuri ca este in curs de elaborare ”un pachet de masuri” impotriva mass-media anglo-saxone, ca represalii fata de restrictiile impuse impotriva mass-media ruse in Occident, potrivit Agerpres.

Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, a adoptat saptamana aceasta in prima lectura un proiect de lege care va permite Procuraturii sa dispuna incetarea activitatii in Rusia in cazul corespondentilor de presa straini daca estimeaza ca tara de origine a acestor discrimineaza presa rusa.

Una dintre primele masuri luate de mai multe tari occidentale dupa declansarea agresiunii militare a Rusiei impotriva Ucrainei a fost interzicerea unor mass-media ruse precum Russia Today sau Sputnik, masura considerata de Moscova o incalcare a libertatii de exprimare.

Dupa ce la inceputul lunii martie Rusia a adoptat o lege care prevede pana la 15 ani de inchisoare pentru publicarea a ceea ce autoritatile ruse considera a fi ”informatii false”, mai multe mass-media straine si-au intrerupt activitatea in Rusia, dar unele au reluat-o intre timp.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: