Zece ani de cosmar cu Kim Jong Un. Ceremonie fastuoasa la Phenian: „Coreea de Nord incepe sa foloseasca termenul de ‘kimjongunism'”

externe

kim jong un, coreea de nord

In aceasta vineri se implineste un deceniu de la moartea fostului lider nord-coreean Kim Jong Il si de cand fiul acestuia, Kim Jong Un, i-a succedat la putere. In cei 10 ani, noul lider a reusit sa-si consolideze pozitia si sa-si dezvolte cu succes programul nuclear, in timp reformele economice si drepturile omului se afla intr-o situatie catastrofala, potrivit expertilor, transmite EFE, citata de Agerpres.

Omagiu sobru la Phenian in onoarea lui Kim Jong Il

Kim Jong Un a luat parte vineri la o ceremonie cu numerosi participanti care a avut loc la Phenian pentru a comemora 10 ani de la moartea lui Kim Jong Il. Ceremonia, transmisa de televiziunea publica KCTV incepand cu ora locala 17:00 (08:00 GMT), a avut loc in afara Palatului Soarelui Kumsusan din capitala nord-coreeana, care serveste drept mausoleu pentru Kim Jong Il (1941-2011) si Kim Ir Sen (1912-1994).

In timpul ceremoniilor, a luat cuvantul Choe Ryong-hae, considerat numarul doi al regimului, insa nu si Kim Jong Un, care parea foarte serios si purta o haina de piele neagra. Choe i-a adus omagii lui Kim Jong Il si a cerut poporului sa se lase calauzit de noul lider. La ceremonie au participat si alti membri ai Comitetului Central al Partidului Muncitorilor, inclusiv sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong.

Pe fatada palatului a fost amplasata o pictura murala uriasa cu chipul lui Kim Jong Un, iar dupa discursul lui Choe au fost trase mai multe salve in onoarea defunctului.

Kim Jong Un, mai apropiat de popor decat predecesorii sai

„Coreea de Nord incepe sa foloseasca termenul de ‘kimjongunism'”, a declarat pentru agentia de presa spaniola Lim Jae Cheon, profesor al departamentului de studii nord-coreene de la Universitatea din Coreea de Sud, o referire la termeni precum „kimirsenism” si „kimjongilism” pe care regimul i-a folosit pentru a se referi la „cimentul ideologic” pe care l-au turnat predecesorii sai, tatal Kim Jong Il si bunicul Kim Ir Sen.

Rachel Minyoung Lee, cercetatoare nerezidenta a Centrului Stimson din SUA, a explicat recent intr-un seminar online ca Kim Jong Un a reusit sa lase impresia ca este mai apropiat de popor prin comparatie cu tatal si bunicul sau.

„Deja nu mai vedem toata aceasta mistificare in presa nord-coreeana”, a declarat ea, referindu-se la importanta propagandei in timpul regimului lui Kim Ir Sen, cand se spunea ca el a invins practic singur trupele coloniale nipone, sau din timpul lui Kim Jong Il, a carui nastere – transmiteau oficioasele puterii – ar fi fost anuntata printr-un curcubeu dublu si prin aparitia unei noi stele pe cer.

Lee a amintit ca in toamna anului 2020, in timpul manifestarilor organizate cu prilejul implinirii a 75 de ani de la fondarea partidului unic, Kim Jong Un a plans, a multumit poporului pentru eforturile sale si si-a cerut scuze ca nu-i poate imbunatati situatia. Iar in 2014, a obligat functionari ai regimului sa-si ceara scuze dupa prabusirea unei cladiri, lucru nemaiauzit pentru regim.

Activarea strategiei „byungjin”, dezvoltare nucleara dublata de dezvoltare economica

Actualul lider a lasat in urma politica „songun” a tatalui sau, care punea accentul pe intarirea armatei, si a activat in 2013 strategia „byungjin”, care mizeaza pe dezvoltare nucleara, in paralel cu dezvoltarea economica.

Totodata, Kim a inceput o timida reforma agrara, a incurajat parteneriatul public-privat si a pledat pentru descentralizarea companiilor, fabricilor sau intreprinderilor agricole, stimuland dezvoltarea pietelor interne.

„Insa s-a confruntat cu o problema. Tara s-a autodeclarat putere nucleara si atunci a trebuit sa faca fata sanctiunilor”, a apreciat Yang Un Chul, director al Departamentului de Studii Strategice pentru Unificare din Coreea de Sud, referindu-se la cele trei pachete de sanctiuni ale ONU adoptate in 2017, cele mai severe de pana acum.

De atunci, economia acestei tari saracite a avut de suferit, iar in ultima vreme problemele economice au fost dublate de probleme de mediu, cu taifunuri tot mai frecvente care distrug recolte si cu inchiderea totala a frontierelor din cauza pandemiei de coronavirus.

Pandemia, pretext pentru a zdrobi orice forma de disidenta

Sandra Fahy, profesoara la Universitatea Carleton din Canada, considera ca, din punct de vedere economic, tara, care a refuzat sa primeasca vaccinuri, se afla intr-o situatie „nesustenabila” din cauza pandemiei.

Totodata, Fahy subliniaza ca exista „multe indicii ca Kim profita de pandemie pentru a zdrobi orice forma de disidenta” si mentioneaza ca argumente in sprijinul afirmatiei sale inasprirea controalelor la frontiere, ordinul de a deschide focul impotriva oricarei persoane care se apropie de granita si aprobarea in decembrie 2020 a unei legi de combatere a influentelor si ideologiei straine.

„Multi au crezut ca, deoarece si-a facut studiile in strainatate, Kim era mai liberal. Insa situatia drepturilor omului nu s-a imbunatatit”, avertizeaza Fahy.

Pe de alta parte, toti expertii sunt de acord ca actualul lider si-a indeplinit obiectivul de a dezvolta armament capabil sa transforme Coreea de Nord intr-un stat nuclear.

Lee Do-hoon, diplomat care a fost reprezentantul sud-coreean la negocierile pe teme nucleare cu Phenianul, a declarat saptamana aceasta la o intalnire a Clubului Corespondentilor de Presa de la Seul ca, in timp ce tatal si bunicul actualului lider „au avut o pozitie ambigua” in acest domeniu, „Kim a pariat pe o dezvoltare nucleara activa dupa sosirea la putere”. El a amintit ca din cele 10 rezolutii de sanctionare aprobate de ONU impotriva Coreei de Nord, opt au fost adoptate in regimul Kim Jong Un.

In privinta viitorului si pe fondul blocarii negocierilor de denuclearizare, Lee este de parere ca sanctiunile par a fi in prezent principalul punct slab al regimului, dar ca, chiar si asa, Kim si-a exprimat in mai multe randuri intentiile de a continua sa se inarmeze si „pare sa se pregateasca pentru o batalie pe termen lung” in privinta negocierilor cu SUA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: