Zeci de ani cu PSD. Exod masiv al romanilor, jumatate dintre cei cu studii superioare muncesc ca necalificati in Italia, Spania si Germania

news

Un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al Romaniei arata ca Romania se afla pe locul cinci in lume in privinta emigrarii propriilor cetateni.

In 2015 – 2016, cel putin 17% din totalul populatiei nascute in Romania traia in tarile membre OECD, arata raportul, citat de g4media.ro.

Italia este tara predilecta pentru emigratia romaneasca, 1 din 3 romani din diaspora locuind acolo (peste 1 milion), urmata de Germania (680.000) si Spania (573.000). Cele trei tari sunt gazda a 93% din diaspora romaneasca. Aproximativ 90% dintre romanii plecati in afara granitelor se afla in Europa.

Cei mai multi emigranti romani au locuri de munca necalificate, iar jumatate dintre romanii cu studii universitare plecati in strainatate au locuri de munca ce nu cer specializare. Cei mai multi romani cu studii universitare se afla in Canada (77%) si Statele Unite (54%). La polul opus se afla Italia (7% romani cu studii superioare), Germania si Spania (ambele cu aproximativ 17%).

In ultimii ani, aproape un sfert dintre romanii care traiesc in tara si-au exprimat dorinta de a emigra permanent, daca ar avea ocazia sa se mute in alt stat. Procentul este unul dintre cele mai mari din estul Europei. Aproape jumatate dintre tinerii cu varste intre 15-24 de ani au declarat ca intentioneaza sa paraseasca tara.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: