Zeci de copii ucraineni deportati au fost trimisi in „tabere de supravietuire” cu militari din Belarus

externe

copii, ucraineni, deportati, Belarus, tabere de supravietuire

Zeci de copii ucraineni dintr-un oras ucrainean ocupat de Rusia au fost dusi in Belarus si trimisi la un „antrenament de supravietuire de urgenta” cu armata belarusa, potrivit presei locale, citata de Politico.

Postul de televiziune de stat Belarus 4 Moghilev a relatat miercuri ca 35 de copii din orasul Antratsyt din estul Ucrainei, ocupat de Rusia din 2014, au fost trimisi in orasul Moghilev din estul Belarusului, unde au fost invatati „cum sa se comporte in situatii extreme” in cadrul unor exercitii cu militarii belarusi.

In raport, copiii – unii dintre ei purtand treninguri cu steaguri rusesti imprimate pe maneci – sunt aratati tinandu-se unii de altii si acoperindu-si fetele in timpul unui exercitiu de tragere

Mii de copii ucraineni au fost deportati in Rusia si Belarus din partile Ucrainei ocupate de Rusia de la invazia pe scara larga a Rusiei in februarie 2022. In iulie 2023, comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, a estimat cifra copiilor ucraineni „primiti” de Rusia la 70.000, sustinand ca majoritatea erau insotiti de parintii lor sau de alte rude.

Un studiu realizat de Universitatea Yale a constatat ca, intre septembrie 2022 si mai 2023, peste 2.400 de copii ucraineni cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani au fost deportati in Belarus din regiunile Donetk, Luhansk, Herson si Zaporijia din Ucraina, care sunt ocupate de fortele rusesti.

Presedintele belarus Alexander Lukasenko s-a intalnit luna trecuta cu un grup de copii ucraineni deportati, promitand sa „ii imbratiseze pe acesti copii, sa ii aduca la noi acasa, sa le tina de cald si sa le faca copilaria mai fericita”.

In martie 2023, Curtea Penala Internationala (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele presedintelui rus Vladimir Putin si al lui Lvova-Belova, acuzandu-i ca au supervizat „deportarea ilegala” a copiilor ucraineni. Moscova a respins acuzatiile. De asemenea, in aprilie anul trecut, Consiliul Europei a descris „transferul fortat si rusificarea copiilor ucraineni” ca fiind „dovada unui genocid”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: