Zeci de intelectuali timisoreni, protest fata de manifestarile AUR-iste anti-masca: „Suntem aici fiindca se aud vechi amenintari antisemite, se agita slogane sovine, antimaghiare, anti-rome si anti-europene”

news

Cateva zeci de persoane – scriitori, medici sau profesori – s-au adunat marti in fata Primariei Timisoara, la o manifestatie impotriva protestelor anti-restrictii care au avut loc zilele trecute si pe parcursul carora s-au strigat si lozinci xenofobe, in fata locuintei primarului Timisoarei. La acest miting a participat, pentru scurt timp, si primarul Dominic Fritz, care a transmis ca Timisoara inseamna multiculturalitate, si nu ura.

La actiunea de „reafirmare a valorilor europene” au luat parte aproximativ 50 de oameni care au avut pancarte cu mesaje precum „Timisoara, oras deschis”, „Respect pentru medicii aflati la datorie”, „Fobie la xenofobie” sau „Stop balaurului antisemit si sovin”.

„Suntem azi, aici, in numar limitat de regulile sanitare, pentru a ne reaminti ca orasul nostru a invins in Decembrie 1989 tocmai fiindca timisorenii au stiut sa se uneasca dincolo de etnie, credinta si cultura. Una din cheile victoriei noastre asupra unui regim criminal a fost fraternitatea fara bariere. Am strigat spre cerul Timisoarei numele unirii si am fost ascultati: ‘unitate, unitate!’. Asta s-a auzit pe strazile revolutiei si asa s-a consemnat in punctul 4 al Proclamatiei de la Timisoara, document ce a dezvoltat nevoile noastre ultime din acele zile fara pereche”, a fost mesajul citit de Vasile Popovici, profesor al Universitatii de Vest Timisoara, conform Agerpres.

„In orasul nostru, in premiera, caci suntem orasul premierelor, in noptile de de 28/29 (intre orele 2 si 3 ale diminetii) si 29/30 (inainte si dupa miezul-noptii), un grup de cateva zeci de persoane au strigat lozinci violent-xenofobe in fata domiciliului primarului Timisoarei. (…) Aceste manifestatii intimidante sunt demne de regimurile totalitare. Este momentul ca societatea civila sa dea inca o data un exemplu de civilitate”, a transmis profesorul universitar Vasile Popovici.

El a aratat ca Timisoara trece prin vremuri dificile, la fel ca intreaga tara, iar prezenta in strada e cauzata de faptul ca la umbra oboselii, insingurarii si greutatilor economice venite odata cu pandemia, „grupari obscure coboara in spatiul public si agita limbajul urii”.

„Suntem aici fiindca se aud vechi amenintari antisemite, se agita slogane sovine, antimaghiare, anti-rome si anti-europene. Sunt demonii pe care Romania i-a cunoscut deja in trecut, retreziti de forte ce se hranesc din scandal si violenta, iar pretul platit de-a lungul timpului a fost urias. Aceste zile au cunoscut si aberatia, pana acum nemaiintalnita, a protestelor contra medicilor ce infrunta direct pericolul contaminarii.

In Timisoara, salbaticia a dus in miez de noapte protestele pana sub geamurile primarului spre a-si urla sovinismul. Din pacate, partidele politice locale au ales sa nu se exprime, din teama, din calcul meschin sau dintr-o eclipsa a ratiunii.

De aceea suntem aici, ca sa ne exprimam noi, reprezentanti ai societatii civile, spre a apara onoarea orasului nostru umilit de barbaria celor putini”, a adaugat Vasile Popovici.

El a mentionat ca societatea civila doreste „civilitate, intelegere si pace sociala, mai ales in vremuri cand semenii nostri cad rapusi de boala sau lupta cu ea in chiar aceste momente”.

La manifestatie a participat, pentru scurt timp, si Dominic Fritz.

„Timisoara inseamna deschidere, multiculturalitate, adica doar cultura, nu ura, acum citesc ce scrie pe aceste afise. Acesta cred ca este un semn de sustinere pentru Timisoara ca oras de valori si un mesaj ce se transmite in Romania si in lume ca suntem un oras de care suntem mandri”, a spus primarul Timisoarei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: