externe

Zeci de mii de demonstranti au iesit in strada la Tbilisi, cerand retragerea proiectului de lege privind „influenta straina”, de inspiratie ruseasca – VIDEO

Aproximativ 20.000 de persoane au participat duminica la un „mars pentru Europa” in capitala Georgiei, Tbilisi, cerand inca o data retragerea unui proiect de lege privind „influenta straina” considerat represiv si despre care UE a avertizat ca pune in pericol aderarea tarii.

Propunerea de lege a scos in strada mii de georgieni de cand a fost depusa in parlament pentru a doua oara la mijlocul lui aprilie de catre partidul la putere, Visul Georgian. Este denuntat pentru asemanarea cu o lege adoptata in Rusia, care a facut posibila in cativa ani sa reduca la tacere opozitia fata de Vladimir Putin.

De asemenea, a starnit ingrijorare la Bruxelles care a avertizat ca adoptarea acestui tip de lege ar putea anula sansele Georgiei de a adera la UE.

Fluturand drapelele Uniunii Europene si Georgiei, aproximativ 20.000 de persoane s-au adunat in Piata Republicii din centrul Tbilisi, potrivit cotidianului The Moscow Times.

Manifestantii au pornit apoi intr-un „mars pentru Europa” de un kilometru pe principala artera a orasului indreptandu-se spre parlamentul georgian.

„Sunt aici pentru a apara viitorul Georgiei”, a marturisit unul dintre manifestanti, Lasa Tckheidze, 19 ani. „Nu Rusiei, nu legii ruse, da Europei!”, a scandat el.

La un moment dat, manifestatia in mare parte pasnica a cunoscut un moment de tensiune cand protestatarii au incercat sa treaca de un cordon de politie din fata cladirii parlamentului pentru a arbora acolo steagul european, a constatat un jurnalist al AFP.

Dupa miezul noptii, in aceasta zona a orasului au fost desfasurati sute de politisti, Ministerul de Interne denuntand turnura „violenta” luata de manifestatie.

O prima tentativa de a face sa fie adoptat acest text a esuat in urma cu un an dupa manifestatii in masa in cursul carora politia a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Manifestatiile din ultimele zile au fost dispersate de politie pe stradutele din centrul orasului, fortele de ordine lovind si arestand demonstranti.

Manifestatia de duminica a fost organizata la apelul a peste o suta de grupuri pentru apararea drepturilor omului si partide de opozitie, care pana in prezent au ramas pe margine intr-o lupta care a mobilizat in principal tinerii.

„Autoritatile, care au reintrodus proiectul de lege rusesc, trec dincolo de ceea ce permite Constitutia si schimba orientarea data tarii, tradand vointa neschimbata a poporului”, au scris organizatorii intr-un comunicat.

„Aceasta lege, ca si acest guvern, sunt incompatibile cu alegerea istorica a Georgiei de a fi membru al Uniunii Europene”, a declarat pentru AFP in cursul manifestatiei Nika Gvaramia, liderul partidului de opozitie Akhali.

Partidul la putere a anuntat ca va organiza propria manifestatie luni, cand textul urmeaza sa fie examinat in a doua lectura in parlamentul Georgiei.

Daca proiectul de lege este aprobat, organizatiile care primesc peste 20% din finantarea lor din strainatate vor fi obligate sa se inregistreze ca „organizatii ce urmaresc interesele unei puteri straine” si risca sa fie amendate.

Presedinta Georgiei, fosta diplomata franceza Salome Zurabisvili, in conflict cu partidul la putere, dar ale carui puteri sunt restranse, a dat asigurari ca, daca va fi necesar, va face uz de dreptul sau de veto la promulgarea acestei legi.

Fosta republica sovietica din Caucaz, Georgia a facut un viraj pro-occidental in urma cu doua decenii, o orientare sustinuta mult timp de fostul presedinte Mihail Saakasvili – in prezent in inchisoare.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

A fost impuscat premierul Slovaciei. Au fost cel putin trei focuri de arma

Premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova dupa o sedinta de guvern, el  a…

16 minute ago

Militarii rusi au oprit traficul auto pentru a ataca cu rachete Grad regiunea Harkov din Ucraina. Soferii privesc „spectacolul” din masini – Video

Imagini ireale publicate chiar de armata Rusiei pe retelele de socializare. In mijlocul unei sosele…

34 de minute ago

Falsitatea „reformelor” lui Ciolacu, evidentiata de Comisia Europeana: „Deficitul guvernamental se va inrautati semnificativ”

Comisia Europeana avertizeaza ca deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB in 2024 si…

24 de minute ago

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

5 ore ago

Ciolacu, o noua balba. A spus la Constanta „onorata instanta” in loc de „onorata asistenta”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a comis o noua gafa, miercuri, in timp ce participa la…

3 ore ago