Zeci de mii de localnici au demonstrat in Canare impotriva turismului de masa. In 2023, micile insule au primit 13,9 milioane de turisti, fata de 2,1 milioane cati au fost in Romania

externe

protest, Canare, turisti

Zeci de mii de oameni din Insulele Canare din Spania s-au mobilizat impotriva unui model de turism de masa care, potrivit lor, copleseste arhipelagul atlantic. Protestatarii doresc limitarea numarului de turisti si reducerea a ceea ce ei descriu ca fiind o dezvoltare necontrolata, daunatoare pentru mediu si pentru locuitori.

Ei subliniaza ca nu sunt impotriva industriei turismului, care reprezinta 35% din economia Insulelor Canare. In 2023, 13,9 milioane de turisti au vizitat cele sapte insule principale. Aceasta este de aproximativ sase ori mai mult decat populatia insulelor, de 2,2 milioane de locuitori, arata cifrele oficiale.

Industria turismului reprezinta, de asemenea, 40% din locurile de munca din arhipelag. Cele mai mari piete de desfacere pentru insule sunt Marea Britanie si Germania, desi acestea sunt, de asemenea, o destinatie populara pentru spaniolii continentali. Turistii sunt atrasi de plajele din Insulele Canare si de soarele abundent pe tot parcursul anului.

Sambata, au avut loc proteste de strada in tot arhipelagul. In Santa Cruz de Tenerife, capitala celei mai mari insule, Tenerife, demonstrantii au tinut pancarte pe care scria „Turist – respecta-mi pamantul!” si „Canarele au o limita”.

„Problema majora este ca modelul de turism masiv este cel care este intransigent pe insula… [de] zeci de ani, iar acest lucru distruge pur si simplu insula… si viata locuitorilor de aici”, a declarat pentru BBC protestatara Lydia Morales. „Simtim ca suntem indepartati, ca prioritatile noastre nu sunt luate in considerare”, a spus ea, adaugand ca politicienii sunt „mai concentrati” pe construirea de complexe turistice si hoteluri.

Mitinguri de strada au avut loc, de asemenea, sambata, in unele parti ale Spaniei continentale. Demonstrantii spun ca doresc un model sustenabil care sa ia in considerare impactul asupra mediului, cum ar fi lipsa apei in contextul incalzirii climei, si care sa puna mai putina presiune asupra costurilor si locuintelor.

In 2023, 34% dintre locuitorii din Insulele Canare erau expusi riscului de saracie sau excluziune sociala, a doua cea mai mare cifra din Spania, dupa Andaluzia, potrivit Institutului National de Statistica (INE). Saptamana trecuta, activistii au inceput o greva a foamei in Tenerife, in semn de protest fata de ceea ce ei considera a fi cresterea distructiva a turismului in Insulele Canare. Protestatarii cer oprirea constructiei unui hotel si a unei statiuni balneare in sudul insulei. De asemenea, ei doresc un moratoriu asupra tuturor proiectelor de dezvoltare turistica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: