Zeci de mii de ucraineni au fost dusi la granita cu Coreea de Nord de fortele Rusiei. Americanii au obtinut dovezi

externe

Rusia a stramutat cu forta sute de mii de ucraineni, uneori in zone foarte indepartate, de la declansarea invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat miercuri ambasadoarea SUA la Natiunile Unite, informeaza dpa, citata de Agerpres.

Jurnalisti si organizatii de aparare a drepturilor omului au documentat aceste stramutari de la declansarea razboiului, cu civili fortati sa traverseze frontiera spre Rusia si altii spre zone din Ucraina ocupate de armata rusa.

Ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield a declarat pentru postul de radio american NPR ca scara acestor stramutari este uriasa si vasta, unii oameni fiind dusi la granita Rusiei cu Coreea de Nord.

„Avem dovada ca rusii au stramutat sute de mii de cetateni ucraineni, inclusiv copii”, a spus ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield pentru NPR.

Acesti oameni „sunt interogati, sunt in detentie, sunt deportati. Unii sunt trimisi in zone extrem de indepartate din estul Rusiei, langa frontiera cu Coreea de Nord si ei sunt trimisi acolo pentru ca aceasta este o incercare a rusilor de a suprima rezistenta”, a spus ambasadoarea.

Ea le-a cerut ONU si organizatiilor pentru apararea drepturilor omului sa asigure acces la tabere unde sunt tinuti ucrainenii stramutati.

Moscova a declarat ca ucrainenii care sosesc in Rusia sunt refugiati si sunt ingrijiti de statul rus.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: