Zeci de ONG-uri din Romania cer autoritatilor sa DESCHIDA portile pentru refugiati. Reactia lui Ponta

news

Mai multe organizatii neguvernamentale, intre care Asociatia Pro Democratia, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Salvati Copiii Romania, Societatea Academica din Romania si APADOR-CH, fac un apel si solicita autoritatilor sa isi reconsidere atitudinea in gestionarea crizei refugiatilor si sa dea un semnal de incredere, umanitate si solidaritate.

Potrivit unui comunicat transmis joi Agerpres de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, „ca reactie la pozitionarea inadecvata a autoritatilor romane in criza refugiatilor, in tara si la nivelul UE, numeroase organizatii ale societatii civile isi declara ferm dezacordul, cerandu-le acestora sa isi reconsidere atitudinea si sa dea un semnal de incredere, umanitate si solidaritate”.

Apelul societatii civile privind criza refugiatilor a fost semnat pana in prezent de peste 50 de organizatii si numerosi cetateni, iar semnaturile de sustinere se strang in continuare, precizeaza comunicatul de presa.

Semnatarii apelului sustin ca „modul in care au reactionat autoritatile romane, prin vocea presedintelui, a premierului si ministrilor este inadecvat, ignorand atat traditia tarii care in nenumarate randuri a deschis usa refugiatilor, cat si spiritul tratatelor internationale la care Romania este parte”.

„Autoritatile romane s-au lasat antrenate intr-o atitudine cinica, atunci cand nu au cedat de-a dreptul in fata temerilor sau prejudecatilor fata de refugiati. In acelasi timp au ignorat pozitiile care pledau pentru o abordare umana si solidara”, se arata in apelul societatii civile.

Semnatarii apelului deplang „lipsa dezbaterii publice la nivel guvernamental, parlamentar si civic” si considera „ca situatiile de criza nu trebuie rezolvate prin impunerea unor decizii luate in spatele usilor inchise si in numele unui „interes national” impus, ci prin implicarea societatii”.

„Solicitam autoritatilor sa depaseasca blocajul in care au intrat si care condamna Romania la izolare. Romania are resursele pentru a primi mai multi refugiati decat s-au grabit autoritatile sa anunte. Este o tara care beneficiaza de expertiza a zeci de organizatii ale societatii civile care au derulat programe pentru persoane vulnerabile, inclusiv refugiati. O parte din cetatenii romani sunt originari din regiunea Orientului Mijlociu, iar acestia pot asista eforturile statului roman de primire si integrare a refugiatilor din zona. Nu in ultimul rand, cetateni obisnuiti pot raspunde cu empatie si solidaritate la nevoia celor plecati din calea razboiului si persecutiilor”, se arata in apelul organizatiilor neguvernamentale.

In acest context, ele solicita „autoritatilor sa isi reconsidere atitudinea in gestionarea acestei situatii exceptionale si sa dea un semnal de incredere, umanitate si solidaritate”.

„Credem ca este momentul mobilizarii administratiei publice centrale si locale si solicitarii sprijinului comunitatilor locale, al societatii civile, bisericilor si tuturor organizatiilor care doresc sa contribuie la acest efort umanitar. Suntem siguri ca raspunsul societatii va fi pe masura si ca Romania se va ridica deasupra suspiciunii si izolarii, schimband atat viata celor care vor alege sa vina aici, cat si imaginea nedreapta care i-a fost asociata in aceasta perioada la nivel international”, mai spun semnatarii apelului.

Reactia lui Victor Ponta nu a intarziat sa apara.

„Am primit apelul reprezentantilor societatii civile / il consider pertinent si oportun / in cursul saptamanii viitoare ii rog sa accepte o reuniune la Guvern cu reprezentantii institutiilor publice cu atributii in acest domeniu pentru a face eforturi comune de implementare a deciziilor europene!”, a scris premierul pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: