news

Zeci de profesori de la UAIC cer revocarea lui Toader din functia de rector. A facut de rusine universitatea din Iasi

Zeci de profesori ai Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi solicita Senatului institutiei sa demareze procedurile pentru revocarea din functia de rector a lui Tudorel Toader, autosuspendat dupa numirea sa ca ministru al Justitiei.

Cei 30 de semnatari sustin, intr-o scrisoare deschisa adresata Senatului universitatii iesene, ca demersul este ”un raspuns la numeroasele nemultumiri interne legate de prejudiciul grav de imagine adus Universitatii, precum si la asteptarile societatii civile formulate prin initiativa celor 25 de grupuri civice”.

”Stimati Membri ai Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, subsemnatii, profesori si cercetatori din mediul academic al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza din Iasi”, rugam Senatul Universitatii sa intreprinda toate masurile necesare pentru revocarea din functia de rector (auto-suspendat) a domnului profesor universitar dr. Tudorel Toader, ca raspuns la numeroasele nemultumiri interne legate de prejudiciul grav de imagine adus Universitatii, precum si la asteptarile societatii civile formulate prin initiativa celor 25 de grupuri civice. In ceea ce ne priveste, consideram ca implicarea politica a domnului profesor dr. Tudorel Toader si atragerea Universitatii in declaratiile sale de presa si in mesajele transmise in cadrul comunitatii academice, emise cand in calitate de rector, cand in calitate de ministru, de multe ori prin alaturarea celor doua functii, pun in pericol raporturile dintre reprezentantii Universitatii cu partenerii sociali si educationali externi, raporturile dintre angajatii Universitatii noastre si, nu in ultimul rand, relatiile cu fostii, actualii si viitorii nostri studenti”, arata semnatarii scrisorii, citati de news.ro.

Totodata, cei 30 de profesori precizeaza in acelasi document ca universitatea ieseana trebuie sa ramana ”o institutie europeana, democratica si apolitica, in acord cu valorile pe care le promoveaza in actele de infiintare si de functionare”.

”Desi suntem constienti de dificultatile legale ale actiunii Senatului (suspendarea actuala a rectorului, demiterea rectorala gandita, in cadrul regulamentului, strict pe contractul de management, neavizarea noii Carte UAIC de catre Minister), vrem totusi sa subliniem urgenta unui asemenea demers – necesar in reabilitarea imaginii si a credibilitatii institutiei noastre. Ne dorim ca astfel sa demonstram existenta aici a unui corp academic care apara principiile si valorile educationale”, au precizat profesorii ieseni in scrisoarea deschisa adresata Senatului UAIC.

Printre semnatari se numara Corneliu Bilba, Bogdan Cretu, Ovidiu Florin Caltun, Doina Fotache, Florin Dumitriu, Dana Badulescu, Catalin Constantinescu, Eugen Varvaruca si Florea Ioncioaia.

Initiatorii scrisorii sustin ca lista ramane deschisa si le cer colegilor lor din universitate sa li se alature.

Tudorel Toader s-a autosuspendat din functia de rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, incepand cu 24 februarie 2017, pe perioada exercitatii mandatului de ministru al Justitiei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Incepe sa-i usture la buzunare. Veniturile Gazprom s-au redus cu 30% fata de anul trecut: „Gazprom se sinucide efectiv in Europa”

Profitul net al Gazprom, calculat conform standardelor de contabilitate din Rusia (RAS), a scazut cu…

3 minute ago

Se anunta un nou razboi? Presedintele sarb Aleksandar Vucici avertizeaza ca „urmeaza zile dificile pentru Serbia”

Serbia se va confrunta in curand cu provocari majore care ii vor ameninta interesele nationale…

2 ore ago

Analiza: Atacul din Moscova surpa regimul lui Putin, chiar daca a castigat un nou mandat

Intr-un moment de criza fara precedent, in urma celui mai devastator atac terorist pe care…

19 minute ago

„Saracia absoluta” in Italia. Numarul saracilor se apropie de un prag record de 6 milioane, cei mai multi se afla in sudul tarii

Numarul persoanelor care traiesc in saracie in Italia a crescut in 2023 la cel mai…

51 de minute ago

„Vreau sa va invit pe toti sa faceti istorie”. Si Thailanda este aproape de legalizarea casatoriile intre persoanele de acelasi sex

Camera inferioara a parlamentului thailandez a adoptat miercuri, in lectura finala, un proiect de lege…

42 de minute ago

Alianta AUR-Piedone la Primaria Capitalei, anunta Simion. Piedone este deja puternic promovat de reteaua de propaganda a AUR

Presedintele AUR, George Simion, a anuntat, marti seara, la Realitatea Plus, realizarea unei aliante a…

7 ore ago