externe

Zeci de protestatari pro-palestinieni arestati la Penn si MIT. In alte universitati, administratia a dat curs cererilor studentilor

Politia a demontat tabere si a arestat zeci de protestatari pro-palestinieni, vineri, la Institutul de Tehnologie din Massachusetts si la Universitatea din Pennsylvania (Penn), in cele mai recente represiuni ale protestelor care au loc in campusurile universitare din SUA, potrivit Reuters.

Politistii din Philadelphia, cu echipament anti-revolta au tinut reporterii departe de tabara de la Universitatea din Pennsylvania inainte de a darama corturile si de a arunca lucrurile protestatarilor intr-o masina de gunoi, a informat ziarul studentesc. Aproximativ 33 de persoane au fost arestate, a declarat departamentul de siguranta publica al Penn.

O scena similara s-a desfasurat simultan la Institutul de Tehnologie din Massachusetts de langa Boston, unde studentii au scris ca politia a arestat cel putin 10 protestatari inainte de a darama tabara si de a arunca bunurile protestatarilor.

Acestea au fost cele mai recente eforturi ale autoritatilor scolare si locale de a pune capat unor astfel de demonstratii care au loc in zeci de universitati din intreaga tara.

Multi rectori de universitati au numit taberele pericole pentru siguranta si au incercat sa le inchida inainte de ceremoniile din luna mai, care atrag multimi mari de vizitatori din afara campusurilor.

Studentii care protesteaza spun ca doresc o incetare a focului in Gaza si au cerut scolilor lor sa renunte la companiile care au legaturi cu Israelul.

O scoala din New York afiliata Universitatii Columbia, unde au inceput protestele care au inspirat valul de demonstratii la nivel national, a anuntat ca a aprobat apelurile studentilor.

The Union Theological Seminary a declarat ca a decis „sa retraga sprijinul companiilor care profita de pe urma razboiului” dupa luni de cercetare asupra portofoliului sau de investitii. Acesta a adaugat ca „investitiile noastre in razboiul din Palestina sunt mici, deoarece verificarile noastre anterioare, puternice, anti-armament sunt robuste”.

Un pas similar a fost facut de Evergreen State College din statul Washington la inceputul acestei saptamani, dupa ce oficialii au convenit ca un comitet al colegiului va incepe sa propuna strategii de „retragere a investitiilor din companiile care profita de incalcari grave ale drepturilor omului si/sau de ocuparea teritoriilor palestiniene”.

Acordul a fost semnat de reprezentantii si studentii Evergreen marti, iar protestatarii au eliberat miercuri tabara, potrivit presei locale.

Presedintele MIT, Sally Kornbluth, a spus ca retinerea celor 10 persoane a fost „pasnica”, dar ca a avut loc dupa escaladarea ciocnirilor dintre protestatarii pro-palestinieni si pro-israelieni.

„Nu se indreptau intr-o directie pe care cineva o poate numi pasnica”, a spus ea intr-o declaratie, adaugand ca „perturbarea si costul pentru comunitate in general au facut situatia din ce in ce mai insuportabila”.

Potrivit presedintelui interimar al Penn, J. Larry Jameson, „cu fiecare zi in care tabara continua sa existe, campusul este mai putin sigur”, citand rapoarte despre hartuire si discursuri amenintatoare, desfigurarea statuilor din campus si un videoclip cu un student caruia i se interzice intrarea in tabara.

De la primele arestari in masa la Universitatea Columbia din 18 aprilie, cel putin 2.600 de demonstranti au fost retinuti la peste 100 de proteste in 39 de state si Washington, D.C., potrivit The Appeal, o agentie de stiri nonprofit. Unii experti spun ca astfel de retineri in masa pot fi contraproductive, alimentand mai degraba protestele decat descurajandu-le.

Proteste similare au avut loc si in campusuri din alte tari. In vestul Canadei, politia locala a indepartat joi protestatarii dintr-o tabara de la Universitatea din Calgary, folosind „munitii neletale”, potrivit unui comunicat al autoritatilor, care spune ca numarul arestarilor va fi facut public vineri.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

2 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

O oră ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

4 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

6 ore ago