Zeci de site-uri, acuzate ca ar participa la o campanie de manipulare finantata de China. Pe lista apar si doua site-uri in romana: baleadimineata.com si rogazette.com

externe

site-uri, manipulare, China, romania gazette, baleadimineata

Peste 100 de site-uri ce se prezentau ca platforme online de stiri locale, dar in realitate publicau propaganda pro-China au fost lansate in Europa, Asia si America Latina, releva o ancheta realizata de organizatia non-guvernamentala canadiana Citizen Lab. Jurnalistii au descoperit site-uri de fake news in nu mai putin de 30 de state din intreaga lume, inclusiv in Romania.

Cele doua site-uri in limba romana sunt baleadimineata.com si rogazette.com (Romania Gazette) si nici unul dintre ele nu are o sectiune de contact sau detalii despre echipa.„Chiar daca pana la acest moment site-urile respective nu au prea fost accesate, exista un risc ridicat de amplificare, avand in vedere cat de repede pot fi multiplicate si adaptate la limba si specificul local”, a declarat cercetatorul Alberto Fittarelli.

Continutul difuzat prin astfel de campanii variaza de la teorii ale conspiratiilor legate de SUA si aliatii lor, la articole in care sunt atacati criticii Beijingului. De exemplu, una dintre retorici e ca cercetatorii americani au cauzat pandemia de Covid. Campania pare sa fi inceput la mijlocul lui 2020 si expertii de la Citizen Lab au reusit sa mearga pe fir pana au ajuns la firma de relatii publice Shenzhen Haimaiyunxiang Media, cunoscuta si drept Haimai.

Agentia Reuters a solicitat companiei un drept la replica, insa nu a primit niciun raspuns, iar numarul de telefon listat pe una dintre versiunile arhivate ale site-ului acestei firme nu este functional.
O reactie a venit totusi de la Ambasada Chinei la Washington. „Ca principiu, este un caz tipic de dublu standard, sa spui ca acel continut care e pro-China este dezinformare, iar cel impotriva este informatie corecta”, a declarat purtatorul de cuvant al ambasadei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: