politica

Zeci de specialisti in drept si asociatii civice cer Parlamentului sa nu viruseze si revizuirea Constitutiei. Solicita infiintarea unui „Forum constitutional”

Zeci de cadre universitare, specialisti in drept, si asociatii civice solicita Parlamentului infiintarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru analiza si dezbaterea propunerilor legislative privind revizuirea Constitutiei. Ei fac apel la o dezbatere „dezbatere chibzuita” pentru modificarea Constitutiei.

„In opinia semnatarilor acestui apel, este necesara o dezbatere chibzuita, deopotriva fundamentata stiintific si transparenta, cu privire la modificarile constitutionale care se afla acum pe agenda Parlamentului Romaniei.

In acest context, dictonul latin ‘grabeste-te incet!’ este perfect aplicabil. In spatiul public, au fost aduse critici practicii abuzive a legiferarii prin ordonante, stiut fiind faptul ca ‘graba strica treaba.’ Nu ne permitem luxul ca aceeasi critica sa umbreasca insusi procesul de revizuire a Constitutiei prin care se cauta cele mai bune solutii constitutionale pentru corectarea mecanismului de adoptare a ordonantelor de urgenta”, afirma semnatarii.

Apelul integral:

Cadre didactice, specialisti si pasionati de drept constitutional, precum si reprezentanti ai societatii civile din Romania le solicita senatorilor si deputatilor din Parlamentul Romaniei sa ia in considerare infiintarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru analiza si dezbaterea propunerilor legislative privind revizuirea Constitutiei.

Cu scopul de a transpune in textul constitutional vointa populara exprimata la referendumul consultativ din 26 mai 2019, in Parlamentul Romaniei au fost inregistrate propunerile legislative de revizuire a Constitutiei Pl-x nr. 332/2019 si Pl-x nr. 331/2019. Ambele vizeaza tezele care au fost supuse consultarii publice prin referendum: interzicerea amnistiei si a gratierii pentru infractiuni de coruptie, interzicerea adoptarii ordonantelor de urgenta in domeniile infractiunilor, pedepselor si organizarii judiciare, precum si extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala. Totodata, cele doua propuneri inglobeaza si Pl-x nr. 237/2019, cunoscuta in spatiul public drept initiativa „fara penali in functii publice.”

Revizuirea Constitutiei este un subiect de interes public major oriunde in lume. Orice modificare adusa arhitecturii constitutionale a statului are un impact substantial asupra raporturilor institutionale dintre autoritatile publice si, invariabil, asupra societatii in ansamblul sau. Din acest motiv, in opinia semnatarilor acestui apel, este necesara o dezbatere chibzuita, deopotriva fundamentata stiintific si transparenta, cu privire la modificarile constitutionale care se afla acum pe agenda Parlamentului Romaniei.

In acest context, dictonul latin „grabeste-te incet!” este perfect aplicabil. In spatiul public, au fost aduse critici practicii abuzive a legiferarii prin ordonante, stiut fiind faptul ca „graba strica treaba.” Nu ne permitem luxul ca aceeasi critica sa umbreasca insusi procesul de revizuire a Constitutiei prin care se cauta cele mai bune solutii constitutionale pentru corectarea mecanismului de adoptare a ordonantelor de urgenta.

Infiintarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputatilor si a Senatului Romaniei pentru revizuirea Constitutiei poate asigura atat rapiditatea procesului decizional, cat si coerenta, transparenta si consistenta acestuia. Comisia speciala comuna poate analiza deopotriva cu atentie si cu celeritate modificarile constitutionale preconizate, laolalta cu toate efectele posibile si eventualul impact asupra bunei functionari a autoritatilor publice.

Comisia speciala ar urma sa solicite contributii de specialitate din partea expertilor din mediul academic si cel asociativ, respectiv din partea tuturor autoritatilor publice interesate. Un astfel de proces, fara a echivala cu un veritabil Forum Constitutional, ar aduce robustete procesului decizional privind revizuirea Constitutiei, rezultand in formularea unui text precis, predictibil si stabil, conform standardelor impuse de Comisia de la Venetia, cat si de jurisprudenta Curtii Constitutionale.

In lipsa unei astfel de comisii si a unei dezbateri extinse cu privire la continutul modificarilor propuse, la nivelul intregii societati, exista riscul de a trece cu vederea sau de a trata cu lejeritate impactul unor solutii constitutionale de substanta. Iar atunci cand avem de-a face cu decizii fundamentale de politica constitutionala, acest risc este prea mare pentru o societate care urmareste sa isi consolideze democratia si sa asigure buna guvernare.

Semnatari, in ordine alfabetica:

Marius Balan, conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Lucian Bojin, conf. univ. dr., Facultatea de drept, Universitatea de Vest din Timisoara

Cosmin Cercel, lect. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din Nottingham

Miron Damian, comentator/analist politic, neafiliat

Bogdan Dima, lect. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

Dacian Dragos, prof. univ. dr., Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

Cristian Ducu, expert in etica aplicata si politici publice, neafiliat

Manuel Gutan, prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

George Jiglau, lect. univ. dr., Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

Radu Nicolae, expert anticoruptie, neafiliat

Vlad Perju, prof. univ. dr., Boston College si Harvard Law School

Ioan Stanomir, prof. univ. dr., Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti

Mihaela Serban, conf. univ. dr., Ramapo College din New Jersey

Codru Vrabie, trainer, consultant si activist pe teme de buna guvernare, neafiliat

Asociatia #activAG, Pitesti

Asociatia Aradul Civic, Arad

Asociatia Bihorul Civic, Oradea

Asociatia „Daruieste Viata,” Bucuresti

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania—Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Bucuresti

Asociatia „Platforma Romania 100,” Bucuresti

Asociatia ProCivic, Baia Mare

Asociatia Reset, Iasi

Asociatia Rezist, Zurich

Asociatia „Voci pentru Democratie si Justitie” (VeDem Just), Bucuresti

Centrul GlobalFocus, Bucuresti

Centrul pentru Studiul Democratiei, Cluj-Napoca

Federatia „Initiativa Timisoara”

Fundatia „Alaturi de Voi,” Iasi

Fundatia Terra Mileniul III, Bucuresti

Geeks for Democracy, Bucuresti

Initiativa Romania, Bucuresti

Actiunea Civica Galati

Alba Iulia Civica

Canada Save Rosia

Coruptia Ucide

Cuza Vrea Dreptate, Iasi

Diaspora Franta solidara cu Romania

Diaspora Milano

Grupul Civic Cetatean Implicat

Grupul Civic Madrid Ro

Protestatari Pro Democratie Londra

Rezist Berlin

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta

Rezist Constanta

Rezistenta din Diaspora

Rezist Dublin

Rezist Galati

Rezist Iasi

Rezist Ingolstadt. Si eu sunt din Romania

Rezist Lyon

Rezist Marseille

Rezist Milano

Rezistam si la Paris

Rezist Toronto

Rezist WMW

#REZISTENTA

Stafeta Steagului Uniunii Europene

Un Timbru pentru Dreptate

Umbrela Anticoruptie, Cluj

Lista semnatarilor ramane deschisa.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Scripcaru sau Coliban? Sondaj PSD-ist la Brasov, cine ar castiga alegerile pentru Primarie. PSD il sustine pe fostul primar penal George Scripcaru

Presedintele PSD Brasov, Marius Dunca, a anuntat joi ca organizatia sa a realizat un sondaj…

3 ore ago

SUA testeaza o drona supersonica pentru a concura cu China. Beijingul sustine ca a ajuns la Mach 16 – Video

Compania americana Venus Aerospace a anuntat ca a testat cu succes un motor cu detonare…

3 ore ago

Barbati deghizati in femei au talharit bucuresteni atrasi de anunturi pe site-uri de escorte

Caz mai putin obisnuit de talharie in Capitala. Mai mjulti barbati deghizati in femei au…

4 ore ago

Batalia pe cipuri. Presedintele Xi i-a transmis premierului olandez: „Nicio forta nu poate opri avansul tehnologic al Chinei”

Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi oprit, i-a spus presedintele chinez Xi Jinping premierului…

3 ore ago