Zeci de universitari si intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine fata de PLAGIATORI

news

Zeci de scriitori, filosofi, profesori universitari, cercetatori si alti intelectuali de marca din Romania au lansat un apel public prin care solicita verificarea tuturor tezelor de doctorat obtinute de demnitari si il invita pe presedintele Klaus Iohannis sa exprime public un punct de vedere cu privire la numeroasele cazuri de plagiat semnalate in mass-media.

Apelul a fost lansat in urma dezbaterii organizate saptamana aceasta de Grupul pentru Dialog Social (GDS) dupa ce mai multi jurnalisti au prezentat public dovezi clare care ridica mari semne de intrebare cu privire la modul in care au obtinut titlul de doctor vicepremierul Gabriel Oprea si cativa dintre doctoranzii sai.

„Cazul de plagiat al premierului Romaniei, Victor Ponta, ramas nesanctionat dupa descoperirea lui, a ctitorit practic in tara nostra frauda intelectuala in lant. In ultima vreme, atentia presei a fost retinuta in mod deosebit de cazul generalului Gabriel Oprea care, la sase luni dupa obtinerea titlului de doctor la Academia Nationala de Informatii ‘Mihai Viteazul’ cu o lucrare asupra careia planeaza cele mai grave suspiciuni de plagiat, a primit titlul de profesor universitar si de coordonator de doctorate la Academia mentionata. Pana in clipa de fata, sub conducerea sa, au fost conferite alte sapte titluri doctorale pe lucrari cu zeci de pagini copiate fara citare din alte lucrari.

In Romania s-a creat astfel o situatie care nu-si are echivalentul nicaieri in lume:

1.Un doctor plagiator devine conducator de doctorate plagiate.

2. Consiliul National de Etica creat de Ministerul Invatamantului, in loc sa semnaleze si sa sanctioneze plagiatele, le acopera si-i inocenteaza pe autorii lor.

3. Autorul plagiat (in nu putine cazuri chiar conducatorul de doctorat), in loc sa denunte plagiatul si sa-si revendice paternitatea lucrarii plagiate, devine, prin nesemnalarea plagiatului, solidar cu plagiatorul”, se arata in apelul cu titlul „Doctorat fara plagiat”, publicat de Revista 22.

In aceste conditii, semnatarii apelului propun „verificarea de catre comisii academice interne a tuturor lucrarilor de doctorat sustinute dupa 1990, apartinand persoanelor care detin la ora actuala functii politice si demnitati in stat”.

De asemenea, in mod simbolic, acestia le propun tuturor detinatorilor de doctorate autentice din Romania sa poarte la deschiderea acestui an universitar un ecuson pe care sa scrie „doctorat fara plagiat” si sa semneze acest apel, alaturi de toti „oamenii de buna credinta, care, indiferent daca au sau nu titlul academic de doctor, sunt indignati de practica devenita epidemica a plagiatului”.

„Il rugam, de asemenea, pe presedintele Romaniei sa ia pozitie, de la inaltimea functiei prezidentiale si in virtutea calitatii sale de profesor, fata de gravitatea epidemiei plagiatului in clasa politica. Credem ca este evident pentru noi toti ca ‘Romania lucrului bine facut’ si ‘interesul national’ nu pot fi slujite de demnitari (adica de oameni cu demnitate si onoare) care, plagiind, si-au inclus frauda intelectuala in CV-ul lor”, se mai subliniaza in document.

Printre cei peste 60 de semnatari ai apelului se numara Andrei Plesu, Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismaneanu, Lucian Boia, Andrei Cornea, Ioan Stanomir, Mircea Dumitru, Adrian Papahagi, Dan Grigore, Andrei Oisteanu si Daniel Vighi, precizeaza ziare.com.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: