politica

Zegrean anunta ca pensiile speciale sunt batute in cuie: „Nu pot fi recalculate, este interzis prin Constitutie. Exista mai multe decizii ale CCR”

Proiectul pensiilor speciale are probleme de constitutionalitate, a afirmat la RFI fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, dupa ce Guvernul a realizat un act normativ pentru reglementarea acestor venituri, unele dintre ele fiind recalculate, altele nu. El a trage atentia ca pensiile in plata ale magistratilor nu pot fi recalculate.

Augustin Zegrean spune ca pensiile in plata ale magistratilor nu pot fi recalculate: ”Ii dau caracter retroactiv legii, ceea ce este interzis prin Constitutie, articolul 15 din Constitutie, legea dispune numai pentru viitor. Sigur, este o nuanta aici si o sa stea unii sa-mi spuna ca nu am dreptate, dar nu poti sa vii sa recalculezi, ca ei nu spun ca se reduce pensia, puteau sa spuna simplu se reduc pensiile cu atata, ei spun ca se recalculeaza pensiile in baza acestei legi, in termen de sase luni de zile se vor recalcula pensiile magistratilor, pensiile aflate in plata, acest lucru nu este posibil din punct de vedere constitutional. Exista practica a CCR, nu o decizie, mai multe, in care se spune ca nu poti sa faci acest lucru. Au incercat si in alte state sa-si bata joc de magistrati, state vecine cu noi si foarte nervoase in lupta asta impotriva nu stiu cui”, a comentat Zegrean.

Fostul presedinte al CCR precizeaza ca ”din punct de vedere constitutional, Guvernul poate sa faca propuneri de lege si Parlamentul sa adopte legi, dar ce este in neregula in privinta acestei legi cu pensiile speciale este faptul ca au pornit aceasta initiativa cata vreme este in lucru o lege a pensiilor”.

”De ce nu se face o singura lege a pensiilor nu am sa inteleg niciodata, de ce trebuie sa faca iar pensii sectoriale si asa mai departe. In privinta legii pensiilor fostilor magistrati, inca nu este o luna de cand a intrat in vigoare legea de modificare a legii privind statutul magistratilor si acolo era scrisa povestea cu pensiile magistratilor. Deci acum o luna, nu se stia ca trebuie modificata legea aceea? Au venit acum sa modifice. De ce? Cine-i mai poate crede?”, a mai comentat fostul judecator CCR.

Ministrul Muncii, Marius Budai a declarat marti, in emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre legea privind pensiile speciale, ca tot ce a fost pana acum nu va mai fi, astfel ca ”nu va mai fi nicio pensie care sa depaseasca salariul, nu vor mai fi perioade asimilate asa cum a fost pana acum si va fi respectata ideea principala de reducere a cheltuielilor, respectand independenta fiecarui sistem, Constitutia si dialogand cu toate partile interesate”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

PSD-PNL, doar 1,67% dintre voturi. Sondaj printre tinerii romani membri ai comunitatii Reddit. Ce partid este pe primul loc

Un sondaj realizat in randul comunitatii Reddit Romania arata ca PSD-PNL ar obtine numai 1,67%…

5 minute ago

AUR aduce circul si la Brasov. L-a trimis pe scandalagiul Dan Tanasa sa candideze la Primarie

AUR Brasov si-a schimbat peste noapte candidatul la Primaria Brasov, anuntand vineri ca noul candidat…

O oră ago

Premierul Poloniei: „Situatia din Ucraina este critica. Deznodamantul razboiului s-ar putea decide in urmatoarele saptamani”

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri ca in Ucraina "situatia pe front este critica"…

44 de minute ago

Puscarie pe viata. O retea de agenti care incerca sa vanda documente ultrasecrete ucrainene rusilor a fost retinuta in regiunea Harkov

O retea de agenti care incerca sa transmita Rusiei documente ultrasecrete de la o uzina…

O oră ago

De frica spionajului occidental, Kremlinul limiteaza calatoriile in strainatate a oficialilor rusi

Kremlinul a anuntat vineri ca personalului din unele departamente guvernamentale i s-a interzis sa calatoreasca…

O oră ago