Zelenski: 31.000 de militari ucraineni, ucisi in doi ani de razboi. Elvetia ar putea gazdui o conferinta de pace, la primavara

externe

volodimir zelenski, presedinte

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca 31.000 de soldati ucraineni au fost ucisi in cei doi de la declansarea invaziei ruse, anuntand pentru prima cifra oficiala dupa mai mult de un an a acestor pierderi militare, transmit Reuters si CNN.

Este prima oara cand seful statului ucrainean prezinta un bilant oficial al pierderilor militare ale Ucrainei dupa doi ani de razboi. Oficiali rusi si americani afirmasera anterior ca intre 100.000 si 300.000 de soldati ucraineni au fost ucisi in conflict, cifre pe care insa presedintele Zelesnki le-a respins ca fiind „prostii”.

„Dar fiecare dintre aceste pierderi este o mare pierdere pentru noi”, a subliniat seful statului ucrainean.

„Nu exista alternativa” a unei victorii a Ucrainei impotriva Rusiei

Victoria Ucrainei impotriva Rusiei „depinde de voi”, a afirmat presedintele ucrainean, duminica, adresandu-se aliatilor sai din Occident. El s-a declarat ”sigur” ca Congresul american va aproba pana la urma o anvelopa de ajutoare destinata Ucrainei.

„Problema daca Ucraina va pierde, daca situatia va fi foarte dificila si daca va exista un numar mare de victime depinde de voi, de partenerii nostri, de lumea occidentala”, a subliniat el in aceasta conferinta de presa, la doi ani de la inceputul razboiului declansat de Rusia.

Zeci de mii de civili au fost ucisi in partile ocupate ale Ucrainei, a mai spus Zelenski.

Volodimir Zelenski subliniaza ca nu exista alta optiune decat o victorie in razboiul cu Rusia. „Nu exista alternativa” a unei victorii a Ucrainei impotriva Rusiei, a declarat duminica presedintele ucrainean, adresandu-se tarii la o zi dupa marcarea a doi ani de la invazia rusa.

„Daca suntem destul de puternici in armament, nu vom pierde razboiul, Vom invinge in acest razboi”, a declarat el.

El le-a multumit ucrainenilor pentru rezistenta de pana acum de-a lungul conflictului.

Summit de pace, separat cu Ucraina si Rusia

Un summit in vederea unei paci poate avea loc in aceasta primavara, in Elvetia, a mai anuntat Volodimir Zelenski. „Asta nu inseama ca Rusia va accepta acest document”, a declarat el despre o eventuala propunere a unui plan de pace.

Seful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a evocat duminica posibilitatea unui summit al Ucrainei si aliatilor sai cu Rusia, in vederea unor negocieri cu privire la un acord de pace.

Elvetia urmeaza sa gazduiasca in curand o Conferinta de Pace, cu Volodimir Zelenski, care ar putea sa fie urmata, intr-o a doua etapa, de alta conferinta, la care sa fie invitata Rusia.

„Exista o ipoteza in care am putea sa invitam reprezentanti rusi, in cazul in care tara agresoare este vreodata interesata cu adevarat sa puna capat razboiului si sa incheie un acord de pace drept”, a declarat Iermak.

In noiembrie 2022, Volodimir Zelenski a prezentat conditiile in care Ucraina este dispusa sa faca pace cu Rusia – si anume o restaurare a integritatii teritoriale a Ucrainei si o retragere totala a trupelor ruse.

Atat timp cat trupele ruse nu parasesc teritoriul ucrainean, Kievul nu va fi pregatit sa discute despre vreun acord de pace, sublinia atunci seful statului ucrainean.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: