politica

Zelenski a ajuns la Chisinau, cerul Moldovei este pazit acum de avioane ale NATO: „Dezvoltam o coalitie de luptatori si oferim o coalitie de patrioti”

Presedintele Ucrainei, Volodimr Zelenski, a ajuns joi la Summitul Comunitatii Politice Europene de la Chisinau. El a fost intampinat de Maia Sandu.

„Dezvoltam o coalitie de luptatori si oferim o coalitie de patrioti, iar UE si NATO este formula de pace. Toate pentru a ne proteja viitorul”, a spus Zelenski la sosire.

Summitul are loc la castelul Mimi de la Bulboaca.

„Ma bucur ca sunt aici, nu a fost simplu. Am un mesaj din Ucraina si acela este ca respectam Moldova si poporul moldovean. Vom merge impreuna, umar la umar”, a spus Zelenski in timpul unor declaratii de presa sustinute alaturi de Maia Sandu.

Zelenski a mai subliniat ca pentru Ucraina, viitorul european este o prioritate, la fel ca si statutul de membru al NATO. „Ucraina este gata sa fie in NATO, asteptam ca NATO sa fie gata sa ne primeasca”, a subliniat presedintele ucrainean.

Si presedintele Iohannis a plecat la Chisinau, fiind insotit de presedintele Parlamentului European.

NATO va monitoriza cerul deasupra Republicii Moldova in timp ce aproape 50 de lideri europeni participa la un summit in apropierea granitelor Ucrainei pentru a-si arata sprijinul pentru ambele tari, in timp ce Kievul pregateste o contraofensiva impotriva invaziei Rusiei, precizeaza Reuters.

Intalnirea celor 27 de state membre ale UE si a altor 20 de tari europene la un castel aflat in adancul tinutului viticol moldovenesc, la doar 20 km de teritoriul ucrainean, reprezinta o provocare de securitate si organizatorica pentru o tara de 2,5 milioane de locuitori situata intre Ucraina si Romania, stat membru NATO, noteaza Reuters.

Avioanele de supraveghere ale Sistemului NATO de avertizare si control aerian (AWACS) vor supraveghea cerul deasupra locului de desfasurare a summitului pana vineri, a precizat alianta militara intr-un comunicat.

Resturi de rachete provenite din razboiul din Ucraina au fost gasite in Moldova de mai multe ori de la invadarea Rusiei in urma cu 15 luni.

„NATO AWACS pot detecta avioane, rachete si drone la sute de kilometri distanta, ceea ce le face o importanta capacitate de avertizare timpurie”, a declarat purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Tupeul primarului din Mioveni, prins in flagrant: „Nu am luat, am dat” – Video

Primarul PSD din Mioveni, Ion Georgescu, a sustinut in timp ce era adus de procurori…

6 ore ago

Slovacia inaspreste controalele la granita cu Ungaria, pe masura ce creste numarul de migranti

Slovacia a decis miercuri sa impuna controale temporare la granita sa cu Ungaria din cauza…

7 ore ago

Incendiu la casa stramba. O sasea persoana arestata in legatura cu incendiul care a distrus faimosul bar din secolul al XXVIII-lea

Un al saselea suspect a fost arestat in legatura cu incendiul care a distrus emblematicul…

8 ore ago

Franta va trimite caini dresati pentru cauta plosnite in trenuri

Autoritatile din Franta vor trimite caini dresati pentru a cauta plosnite in trenurile si metroul…

8 ore ago

Un turist este cautat dupa ce fost filmat meditand dezbracat in fata unui altar hindus sacru

Un turist este cautat de autoritatile din Bali dupa ce a fost filmat meditand dezbracat…

8 ore ago

Germania nu are deocamdata planuri sa trimita rachete Taurus in Ucraina – Bild

In prezent Germania nu are de gand sa furnizeze Ucrainei rachete de croaziera Taurus, deoarece…

8 ore ago