Zelenski acuza Rusia ca intarzie „in mod deliberat” exporturile de cereale ucrainene

externe

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia ca a intarziat „in mod deliberat” trecerea navelor incarcate cu cereale ucrainene, o aprovizionare vitala pentru multe tari din Africa si Asia, potrivit Le Figaro.

„Peste 150 de nave stau la coada pentru a indeplini obligatiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coada artificiala, care a aparut doar pentru ca Rusia intarzie in mod deliberat trecerea navelor”, a spus Volodimir Zelensky intr-un videoclip, fara insa a preciza de ce anume acuza Moscova.

Acordul semnat la Istanbul in iulie, de Ucraina si Rusia cu Turcia si ONU, prin care se instituie un culoar de navigatie securizat pentru exportul de cereale ucrainene, se incheie in noiembrie, dar discutiile privind o prelungire nu inregistreaza prea multe progrese, deoarece „preocuparile Rusiei nu sunt luate in considerare in mod corespunzator”, a declarat joi ambasadorul Rusiei la ONU la Geneva.

Moscova spune ca sanctiunile occidentale limiteaza exporturi rusesti de cereale si ingrasaminte, chiar si catre tarile sarace care au nevoie de provizii.

Acordul usureaza situatia tarilor dependente de pietele rusa si ucraineana, care reprezinta impreuna 30% din piata mondiala de cereale.

Potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), 47 de milioane de persoane sunt expuse „foametei” de la inceputul razboiului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: