externe

Zelenski anunta ca preotii ortodocsi afiliati Moscovei vor fi interzisi: „Lege pentru a face imposibila desfasurarea activitatii organizatiile religioase afiliate centrelor de influenta din Rusia”

Presedintele Volodimir Zelenski a anuntat joi ca Ucraina va limita activitatile organizatiilor religioase afiliate Rusiei pe teritoriul sau si va pune in discutie statutul Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Consiliul de Securitate si Aparare Nationala a dat instructiuni guvernului sa propuna Radei Supreme un proiect de lege pentru a face imposibila desfasurarea in Ucraina a activitatilor organizatiilor religioase afiliate centrelor de influenta din Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski in interventia sa video de joi seara.

Statul ucrainean va trebui, de asemenea, sa „asigure expertiza religioasa a statutului Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu privire la prezenta unei legaturi canonice cu Patriarhia Moscovei si, daca este necesar, sa ia masurile prevazute de lege” .

Aceste masuri urmeaza perchezitiilor efectuate in noiembrie de serviciile de securitate ucrainene in principala manastire a capitalei Kiev, resedinta Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, si in alte cateva lacasuri de cult, pe fondul suspiciunilor unor legaturi cu Moscova. Serviciile ucrainene au sustinut ulterior ca, in urma acestor perchezitii, au confiscat cateva mii de dolari si „literatura pro-rusa”.

Ucraina, tara majoritar ortodoxa, este impartita intre o Biserica subordonata Patriarhiei Moscovei – care insa a anuntat ca va rupe legaturile cu Rusia la sfarsitul lunii mai din cauza invaziei – si o Biserica reprezentata de Patriarhia Kievului, care, in 2019, a depus juramant de credinta Patriarhului Bartolomeu, cu sediul la Istanbul.

Biserica Ortodoxa Rusa, al carei patriarh Chiril I este un sustinator important al presedintelui Vladimir Putin, a denuntat perchezitiile efectuate in Ucraina drept „un act de intimidare” a credinciosilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

O familie unita: un sibian candideaza la Consiliul Local impreuna cu fratele, mama si bunica lui

Ioan Stefan Zara, candidatul la functia de primar al municipiului Sibiu din partea Partidului Ecologist…

19 minute ago

Si Piedone are o „matusa Tamara”: primarul isi ascunde cele sapte vile de lux din Bragadiru pe numele unei batrane de 87 de ani, cu pensia de 2.000 de lei – VIDEO

O investigatie jurnalistica a scos la iveala o veritabila caracatita imobiliara aflata in spatele actualului…

49 de minute ago

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a prezentat primul sau portret oficial de la incoronare

Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, a prezentat oficial primul sau portret finalizat de la…

O oră ago

Vladimir Putin sustine planul de pace propus de China in Ucraina, afirmand ca Beijingul a inteles ce se afla in spatele crizei

Intr-un interviu publicat miercuri dimineata de presa rusa si citat de Reuters, presedintele rus Vladimir…

O oră ago

Marcel Ciolacu sfideaza realitatea: „Nu a fost Gabriela Firea implicata in azilele groazei. Imaginile nu erau din Voluntari, ci din alta comuna”

Invitat intr-o emisiune la Digi24, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre campania electorala din Bucuresti,…

2 ore ago