Zelenski anunta evacuarea obligatorie a Donetkului: „Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viata este importanta pentru noi”

externe

Autoritatile din Ucraina au emis o decizie privind evacuarea obligatorie a populatiei din regiunea Donetk, iar presedintele Volodimir Zelenski face apel la populatie sa plece, mai ales familiile cu copii. ”Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viata este importanta pentru noi”, a transmis presedintele.

Zelenski afirma, in ultimul mesaj postat pe retelele de socializare, ca sunt sute de mii de oameni, cu zeci de mii de copii, in zonele in care se duc cele mai aprige lupte.

”Multi dintre oameni refuza sa plece… Dar chiar trebuie sa se faca acest lucru (…) Cu cat se va face mai repede, cu cat mai multi oameni parasesc acum regiunea Donetk, cu atat mai putini oameni vor avea timp armata rusa sa ucida. Prin urmare, daca aveti ocazia, va rog sa vorbiti cu cei care inca mai raman in zonele de lupta din Donbas. Va rugam sa-i convingeti ca este necesar sa plece, mai ales daca sunt familii cu copii. Daca aveti posibilitatea de a ajuta persoanele stramutate, faceti-o”, a transmis presedintele ucrainean, citat de news.ro.

Acesta a precizat ca exista o decizie guvernamentala privind evacuarea obligatorie din regiunea Donetk.

”Totul este in curs de organizare. Sprijin total, asistenta totala – atat logistica, cat si plati. Avem nevoie doar de o decizie din partea oamenilor insisi, care inca nu au luat-o pentru ei insisi. Mergeti, noi va vom ajuta. Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viata este importanta pentru noi. Si vom folosi toate oportunitatile disponibile pentru a salva cat mai multe vieti si pentru a limita cat mai mult posibil teroarea rusa”, a mai transmis presedintele.

Anterior, vicepremierul – ministru pentru Reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, a transmis ca autoritatile ucrainene depun eforturi pentru a se asigura ca toti cetatenii evacuati din regiunea Donetk primesc locuinte si protectie sociala.

„In regiunea Donetk sunt 200.000-220.000 de ucraineni, inclusiv 52.000 de copii. Si este responsabilitatea statului si a fiecarui cetatean adult sa asigure protectia vietii lor”, a declarat Vereshchuk.

Mai mult despre:

Comentarii: