externe

Zelenski anunta o schimbare majora: „Ucraina a renascut atunci cand a fost invadata de Rusia. Ce inseamna pentru noi sfarsitul razboiului? Obisnuiam sa spunem: pace. Acum spunem: victorie”

Presedintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor, intr-un discurs emotionant care a marcat 31 de ani de independenta, ca tara lor a „renascut” atunci cand a fost invadata de Rusia si ca nu va renunta niciodata la lupta sa pentru libertate fata de dominatia Moscovei.

Intr-un discurs inregistrat, difuzat la aniversarea a sase luni de la invazia Rusiei din 24 februarie, Zelenski a spus ca Ucraina nu mai vede razboiul incheindu-se atunci cand luptele se vor opri, ci atunci cand Kievul va iesi in cele din urma victorios.

„O noua natiune a aparut in lume pe 24 februarie la ora 4 dimineata. Nu s-a nascut, ci a renascut. O natiune care nu a plans, nu a tipat si nu s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renuntat. Si care nu a uitat”, a spus el, citat de Reuters.

El a tinut discursul in tinuta de lupta in fata monumentului impunator din centrul Kievului care marcheaza independenta fata de Uniunea Sovietica, dominata de Rusia, care s-a destramat in 1991.

Zelenski a subliniat pozitia tot mai dura a Ucrainei, care se opune oricarui tip de compromis care ar permite Moscovei sa blocheze castigurile teritoriale, inclusiv portiuni din sudul si estul Ucrainei capturate in ultimele sase luni.

„Nu ne vom aseza la masa negocierilor de frica, cu un pistol indreptat spre capetele noastre. Pentru noi, cel mai teribil fier nu sunt rachetele, avioanele si tancurile, ci catusele. Nu transee, ci catuse”, a spus el.

El a promis ca Ucraina va recuceri teritoriile pierdute in regiunea industriala Donbas din est, precum si peninsula Crimeea, anexata de Rusia in 2014.

„Ce inseamna pentru noi sfarsitul razboiului? Obisnuiam sa spunem: pace. Acum spunem: victorie”, a spus el.

Ucrainenii se pregatesc pentru un razboi prelungit – si o iarna brutala de penurie de energie – dupa ce au respins fortele rusesti la inceputul a ceea ce Moscova descria ca fiind o „operatiune militara speciala” si au impiedicat caderea Kievului.

Sursele militare occidentale spun acum ca fortele rusesti fac putine progrese in operatiunea lor ofensiva in teritoriile din estul si sudul Ucrainei, comparand luptele cu bataliile lente, sangeroase si de uzura din Primul Razboi Mondial.

Strazile din centrul Kievului erau neobisnuit de goale miercuri dimineata, dupa zile de avertismente cumplite ca Rusia ar putea lansa noi atacuri cu rachete asupra marilor orase. O sirena de raid aerian a rasunat in capitala la ora 07.40 GMT.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

34 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

41 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago